Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У 2017. години Министарство правде предложило само једно помиловање, а не 153 како тврди дневни лист „Дан“

Објављено: 16.03.2018. 17:27 Аутор: Министарство правде
У 2017. години Министарство правде предложило је Предсједнику Црне Горе помиловање осуђеног лица у само једном случају, када је у питању била самохрана мајка жртва породичног насиља, која је кривично дјело за које је условно осуђена на 60 дана затвора починила због страха од супруга и бојазни за своју малољетну дјецу.

У складу са Законом о помиловању, прошле године, Министарство правде је обрадило 153 молбе за помиловање упућене Предсједнику Црне Горе и само у овом једном слуцају дало позитивно мишљење, док је у 152 предмета Министарство правде упутило Предсједнику мишљење да молбама за помиловање не треба удовољити.

Ријеч је о лицу, које је осуђено на условну затворску казну од 60 дана, за које је Министарство правде сматрало да постоји основ за помиловање у складу са мишљењем надлежног Центра за социјални рад.

Наиме, осуђена је боравила са својом малољетном дјецом, као жртва насиља у породици од стране супруга, у СОС склоништу за жене и дјецу жртве насиља. Због страха од супруга и бојазни за дјецу осуђена није дозволила да супруг води дјецу са собом, због чега је условно осуђена. У мишљењу Центра за социјални рад се истиче да је осуђена водила адекватну бригу о дјеци док су боравила код ње, пружајући им пажњу, љубав и топлину и да је њено дотадашње понашање било социјално прихватљиво и пожељно и да је настојала да сложене породичне односе ријеши путем надлежних институција.

Предсједник Црне Горе је донио одлуку којом је уважио молбу за помиловање овог осуђеног лица, што је уједно и једина одлука којом је уважена молба за помиловање у току 2017. године.

МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?