Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ:Министар Храповић разговарао са руководством Болнице Мељине

Објављено: 19.03.2018. 21:00 Аутор: ПР служба
Министар здравља др Кенан Храповић разговарао је данас са директорицом Болнице Мељине др Оливером Елез и њеним сарадницима, на тему реализације уговорних обавеза између Фонда за здравствено осигурање и Болнице Мељине, у циљу обезбјеђивања доступне здравствене заштите за становнике Општине Херцег Нови.
Одлуком о мрежи здравствених установа, Болница Мељине укључена у Мрежу здравствених установа у Црној Гори и сходно закљученом Уговору са Фондом за здравствено осигурање, пружа здравствене услуге осигураним лицима са подручја општине Херцег Нови у областима: опште хирургије са трауматологијом, интерне медицине, ОРЛ , гинекологије и акушерства, као и услуге мамографије и колоноскопије, са узимањем биопсије и анестезијом у оквиру скрининга колоректалног карцинома, по упуту изабраног доктора. Такође, Уговором је дефинисано да ОБ Мељине, свим осигураним лицима Фонда, пружа услуге лијечења у хипербаричној комори, као и услуге физикалне медицине за кардиолошку рехабилитацију, након инфаркта миокарда и након кардиохируршких операција, по ком основу су на предлог љекарске комисије Фонда упућивани осигураници на лијечење.
Директорица Болнице Мељине др Оливера Елез казала је да се, упркос залагању Владе Црне Горе и Министарства здравља, Фонда за здравствено осигурање и осталих здравствених установа, ОБ Мељине суочила са озбиљним финансијским и кадровским проблемима. Она је истакла да болница функционише искључиво захваљујући напорима и посвећености запослених.
Министар Храповић је нагласио значај болнице Мељине у здравственом систему Црне Горе, у погледу обезбјеђивања благовремене и доступне здравствене заштите, имајући у виду да у Херцег Новом гравитира преко 30 хиљада становника, који користе здравствене услуге ове установе. Он је нагласио да, иако Фонд редовно измирује обавезе за обављене услуге, озбиљни финансијски и кадровски проблеми са којима се суочава болница Мељине, захтијевају да се у најкраћем року предузму активности, првенствено у дијелу рјешавања статуса установе, како би се избјегао потенцијални негативни утицај на квалитет здравствених услуга, односно у коначном на доступност здравствене заштите која се пружа грађанима општине Херцег Нови, тј. Црне Горе.
Став Министарства здравља је, како је рекао министар Храповић, да подржи иницијативу Болнице Мељине за очувањем и даљим радом ове медицинске установе.
Министар здравља и представници болнице Мељине су се сложили да је за рјешавање новонастале ситуације и даљег функционисања ове здравствене установе, које не зависи искључиво од уговорног односа Фонда за здравствено осигурање, који плаћа услуге које осигураницима пружа болница Мељине, неопходно да се укључе, осим власника Атлас Групе и остали релевантни субјекти, који могу допринијети коначном рјешавању статуса болнице.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?