Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора спремна да отвори преостала поглавља и уђе у финалну фазу приступања ЕУ

Објављено: 20.03.2018. 21:00 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе

Црна Гора је спремна да ове године отвори преостала три преговарачка поглавља и да се у наредном периоду у потпуности посвети испуњавању услова за завршетак преговора у свим преговарачким поглављима, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин на данашњем састанку са европским комесаром за сусједску политику и проширење Јоханесом Ханом у сједишту Европске комисије у Бриселу.

Потпредсједник Пажин је изразио пуну спремност Црне Горе да у наредну, финалну фазу преговарачког процеса уђе добијањем завршних мјерила за затварање преговора у најзахтјевнијим преговарачким поглављима, 23 и 24, која се односе на владавину права.

„Мислимо да смо испунили највећи број мјерила и да смо у могућности да са партнерима у Европској комисији разговарамо да током ове године буде предложено Савјету да Црној Гори да мјерила за затварање преговора у ПП 23 и 24,“ саопштио је Потпредсједник.

Комесар Хан је поздравио реформске напоре које Црна Гора чини и изразио очекивање да ће по квалитету и брзини усвајања европских стандарда и вриједности Црна Гора наставити да буде узор осталим земљама региона. У том смислу нагласио је да Црна Гора остаје лидер у региону у процесу европске интеграције.

Указао је да је Европска унија чврсто посвећена партнерству са Црном Гором, наглашавајући да ће даљи напредак ка пуноправном чланству у ЕУ бити заснован искључиво на инидивидуалним заслугама земаља кандидата.

Потпредсједник Владе сусрео се данас у Бриселу и са директором за Европу и Централну Азију у Европској служби за вањске послове Томасом Мајр-Хартингом. Европски званичник је изразио захвалност Црној Гори за допринос европском миру и безбједности кроз пуну усаглашеност државне политике са заједничком европском вањском и безбједносном политиком.

Потпредсједник Пажин предводи црногорску делегацију која данас и сјутра борави у службеној посјети институцијама ЕУ у Бриселу. У црногорској делегацији је и предсједница Врховног суда Весна Меденица.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?