Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Црна Гора тражи подршку европских партнера да отпочне завршну етапу свог стратешког европског пута

Објављено: 20.03.2018. 23:01 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
   
Služba za odnose s javnošću
У обраћању члановима Одбора за вањске послове Европског парламента данас у Бриселу, потпредсједник Владе Зоран Пажин изразио је очекивање да ће добрим квалитетом унутрашњих реформи, уз висок степен подршке европских партнера, Црна Гора заслужити прелазак у финалну етапу свог стратешког европског пута – фазу затварања преговарачких поглавља.

Потпредсједник је оцијенио да је 2018. година пресудна за нови замах у политици проширења, који је потребан Црној Гори и региону Југоисточне Европе. „Ми у Црној Гори сматрамо да смо спремни да током бугарског предсједавања отворимо преговоре и у преостала три поглавља и тако заокружимо тај дио процеса. Свакако много зависи и од динамике одлучивања у ЕУ, па изражавамо наду да ће се тај процес одвијати на обострано задовољство. Додатно, очекујемо да ћемо бити у прилици и да окончамо процес затварања преговора у неким од отворених поглавља, као што су поглавља 7 и 10,” саопштио је.

Изразивши увјерење да ће Црна Гора својим реформским резултатима завриједити добијање конкретних мјерила које је потребно испунити за затварање преговора у поглављима 23 и 24 из области владавине права, затражио је подршку институција и држава чланица ЕУ за ову значајну прекретницу у преговарачком процесу Црне Горе. „Ми смо увјерени да ћемо током ове године имати и коначне резултате који потврђују ово очекивање, али нам за то треба подршка свих ЕУ институција и држава чланица,” навео је.

Представљајући резултате у области борбе против корупције, потпредсједник Пажин је указао да је, од почетка рада Агенције за заштиту од корупције, на основу мишљења и одлука Агенције, 127 јавних функционера поднијело оставке на јавне функције.

Говорећи о раду тужилаштва, навео је да је од свог оснивања до јануара 2018, Специјално државно тужилаштво формирало укупно 1.615 предмета, од чега је 1.020 предмета завршено.

„У односу на борбу против организованог криминала, Специјално државно тужилаштво је 2017. покренуло истрагу против 68 особа. Након завршене истраге, оптужнице су издате против 52 особе. Изречене су осуђујуц́е пресуде против укупно 19 особа. На основу споразума о изјашњавању о кривици, изречене су осуђујуц́е пресуде против укупно 21 особе,“ саопштио је потпредсједник Пажин.

У области одузимања имовине стечене криминалом, објаснио је, само у претходне двије године, по предлогу Специјалног државног тужилаштва, Виши суд у Подгорици забранио је располагање и коришћење имовине у више од 10 предмета. Ријеч је о укупно више од 250.000 квадрата пословних и стамбених простора, других објеката и земљишта. Са друге стране, трајно је одузето више стамбених објеката и више хиљада квадрата земљишта.

Потпредсједник Пажин је нагласио да Влада Црне Горе поштује принцип независности медија, слободног изражавања и објективног информисања јавности, као и да оштро осуђује било какав покушај или чин мијешања у уредничку политику медија, напад на новинаре или имовину медија. “Више пута до сада сам казао да је сваки напад на представнике медија или имовину медија уједно и напад на демократију,” закључио је.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?