Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворена прва регионална конференција о предузетништву у туризму

Објављено: 22.03.2018. 14:05 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Регионална конференција о преузетништву у туризму Црне Горе, Србије и Босне и Херцеговине, под покровитељством Националне туристичке организације Црне Горе, у партнерству са Амбасадом Црне Горе у Београду и Министарством одрживог развоја и туризма Црне Горе, уз подршку компаније Виса, данас је почела у хотелу Палас у Петровцу, Црној Гори, и трајаће до 23. марта 2018.године.

Конференција је окупила око сто предузетника из области туризма из региона, као и преставнике влада Црне Горе, Србије и Босне и Херцеговине, ресорних министарстава и других државних институција, представнике националних и локалних туристичких организација и удружења, финансијских институција, невладиног сектора и медија.

Директорка Националне туристичке организације Црне Горе г-ђа Жељка Радак Кукавичић истакла је да је организација ове Конференције један од модела будуће сарадње, када је у питању сектор туризма, јер кроз регионалну сарадњу јачамо нашу конкурентску моћ када су у питању далека тржишта.

“Црна Гора, земља у којој је туризам једна од стратешких грана развоја и учествује са 22% у друштвеном бруто производу, подстиче предузетништво у области туризма, а ова конференција је могућност за једно ново умрежавање”, навела је Кукавичић.

Ово је идеална прилика за све предузетнике у туризму да се представе будућим партнерима и сарадницима и остваре нове пословне сарадње, али и представе евентуалне новине у свом будућем раду.

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, г-дин Мирослав Кнежевић, захвалио се организаторима на иницијативи и истакао да Србија сваке године бележи све боље резултате када је у питању турзам: “У 2017. години смо финансирали 98 пројеката промоције, едукације и тренинга и преко 40 великих инфраструктурних пројеката. Влада Републике Србије је половином фебруара усвојила уредбу којом ћемо подстицати туристичке агенције за унапређење промета страних туриста на територији Србије.”

Имајући у виду да је туризам у земљама региона важан привредни чинилац и фактор повезивања, циљ Конференције је да окупи приватне компаније и предузетнике који ће кроз панеле, радионице и дводневно дружење имати прилику да се упознају са савременим трендовима у туристичкој индустрији, да размене контакте и мишљења и успоставе нове пословне договоре.

Министар трговине, туризма и саобраћаја у Влади Тузланског кантона г-дин Мирсад Глухић рекао је да му је драго што је учесник Регионалне конференције о предузетништву у туризму и што може доста тога да чује и пренесе, с обзиром на то да Тузлански кантон доживљава експанзију туризма.

Генерални директор компаније Виса за Југоисточну Европу Владимир Ђорђевић навео је да већ дуго подржава овакве регионалне конференције из разлога што испред своје компаније жели да помогне овом сектору и демонстрира како је лако за мала и средња предузећа да послују у модерном свету и да, такође, жели да омогући једноставан начин размене средстава и видљивости на глобалном нивоу.

Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије, овакав догађај види као нову прилику за унапређење регионалне сарадње, а тако постоји и жеља да се предузетништво у туризму подигне на виши ниво.

Један од закључака конфернције односио се на повећање информисаности и едукације јавности у домену туризма кроз повезивање јавних сервиса и формирање специјализованих редакција за туризам. Неопходност јачања стручних кадрова на нивоу средњег образовања у виду промоције занимања као што су кувар, келнер и друга, и стварања могућности не само сезонског рада, већ 365 дана у години. Обавезан елемент представља и стварање инфраструктурних услова за развој и унапређење туризма, као и поједностављивање административних процедуре приликом посете иностраних туриста.

У оквиру пратећих програма Конференције, предузетници су у могућности да прођу бесплатну едукацију из домена развоја предузетничких вештина, а једна од едукација је и радионица компаније Виса која ће сутра бити одржана. 

Организатори Конференције су организације Центар Спектар, Јелек и Корак даље.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

ПРИЈАТЕЉИ КОНФЕРЕНЦИЈЕ

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?