Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Сарадњом до успјешног трансплантационог програма

Објављено: 21.03.2018. 18:49 Аутор: Министарство здравља
Хрватско министарство здравства сарађиваће са Министарством здравља Црне Горе у области донирања органа и трансплантација, како би ова грана медицине у Црној Гори доживјела афирмацију какву заслужује у једном здравственом систему, закључак је састанка одржаног у Загребу.

Састанку су присуствовали Државни секретар Министарства здравља Црне Горе Милован Вујовић, генерална директорица Директората за контролу квалитета здравствене заштите и унапрјеђење људских ресурса у здравству проф др Весна Мирановић, Државни секретар Министарства здравства Хрватске Жељко Плазонић, помоћница министра здравства Хрватске Ружица Палић Крамарић, Национална координаторка за трансплантацију Мирела Бушић и Мартина Анушић Јуричић из Завода за трансплантацију и биомедицину.

Црна Гора ће искористити богато искуство Хрватске у области трансплантације органа, које их је квалификовало да буду у врху европске трансплантационе медицине.

Црна Гора је у августу 2016.године усвојила Закон о узимању и пресађивању људских органа у сврху лијечења, у коме је дефинисан низ Правилника, Протокола, Упутстава и Упитника који прате трансплантационе поступке, чије доношење је у надлежности Министарства здравља, а које је неопходно да би Закон био у потпности примјенљив.

Паралелно са употпуњавањем правног оквира за спровођење поступка трансплантације, користићемо искуства Хрватске у спровођењу континуиране кампање подизања свијести грађана о донирању органа.

Хрватске колеге дале су подршку наставку сарадње са црногорским здравственим системом која је почела прије 5 година и резултирала потписивањем Протокола о сарадњи у подручју трансплантационе медицине, по којем је пацијентима из Црне Горе омогућен приступ Еуротранспланту.
 

Министарство здравља
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?