Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора усмјерава енергију на реформе ка успјешном окончању преговарачког процеса

Објављено: 23.03.2018. 18:48 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Sluzba za odnose s javnoscu Sluzba za odnose s javnoscu
На бази спроведених реформи и остварених резултата, нарочито у области владавине права, очекујемо да 2018. буде година када ће Црна Гора отворити сва преостала преговарачка поглавља и снажно усмјерити енергију читавог друштва на даље реформе ка успјешном окончању преговора са ЕУ, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин на састанку са амбасадорима држава чланица ЕУ и шефом Делегације Европске уније данас у Подгорици.

На састанку, који је организован у оквиру бугарског предсједавања Савјетом ЕУ, амбасадор Бугарске Младен Червењаков саопштио је да његова земља подржава високе амбиције Црне Горе у преговарачком процесу и да ће бугарско предсједавање, у контексту свог основног приоритета – приближавања земаља Западног Балкана Унији, дати пун допринос да те амбиције буду у највећој мјери остварене.

Шеф Делегације ЕУ у Црној Гори амбасадор Аиво Орав честитао је Црној Гори на конструктивном поступању и добросусједском приступу којим је дала значајан допринос позитивном разрјешењу питања демаркације границе између Црне Горе и Косова. Оцијенио је да овакав приступ Црне Горе представља управо модел политике регионалне сарадње коју Европска унија жели да афирмише кроз нову Стратегија проширења ЕУ. Амбасадор Орав је такође нагласио кључни значај питања слободе изражавања и кредибилног биланса оствараних резултата у области владавине права.

Представљајући кључне резултате у области борбе против корупције, потпредсједник Пажин је указао да је, од почетка рада Агенције за спрјечавање корупције, на основу њених мишљења и одлука, 127 јавних функционера напустило јавне функције. Истовремено, само у 2017. години покренуте су истраге за корупцију против 76 физичких и 17 правних лица, док су након завршених истрага, оптужнице поднијете против 18 лица. У предметима за коруптивна кривична дјела, суд је донио одлуке за 24 лица, укључујући осуђујуће пресуде против 13 лица.

Говорећи о борби против организованог криминала, нагласио је да је, прошле године, Специјално државно тужилаштво покренуло истрагу против 68 особа, док су оптужнице подигнуте против 52 особе. Такође, у 2017. години, покренуте су финансијске истраге у 19 предмета корупције и организованог криминала против 116 физичких и 4 правна лица.

Потпредсједник Пажин је изразио очекивања да ће досадашњим резултатима и квалитетним испуњавањем привремених мјерила у области владавине, Црна Гора ове године завриједити добијање завршних мјерила за коначно затварања преговарачког процеса у кључним поглављима 23 и 24. 

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?