Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Министар Храповић разговарао са представницима репрезентативних синдиката здравства

Објављено: 23.03.2018. 20:40 Аутор: Министарство здравља

Министар здравља др Кенан Храповић са сарадницима, састао се данас са представницима репрезентативних синдиката, др Љиљаном Кривокапић, предсједницом Синдиката здравства и социјалне заштите и др Владимиром Павићевићем, предсједником Синдиката здравства Црне Горе.

На састанку се разговарало о могућностима побољшања материјалног положаја запослених у здравственом систему и изналажења модела за увећавање зарада на свим нивоима здравствене заштите, у оквиру расположивог буџета, који се опредјелјује за здравствени систем.

Представници синдиката су истакли да, с обзиром на специфичност и комплексност рада здравствени радници очекују повећање зарада и да ће се у оквиру постојећег  буџета опредијељеног за здравство, дио средстава преусмјерити за повећање зарада. Према њиховом мишљењу уштеде у систему се могу остварити кроз строжији режим прописивања љекова и боловања, као и упућивања на лијечење ван јавног здравственог система.

Министар Храповић је казао да има пуно разумијевање за захтјеве синдиката, када је у питању побољшање материјалног положаја здравствених радника. Он је нагласио да је основна улога Министарства здравља обезбјеђивање квалитетне и доступне здравствене заштите за све грађане, поред осталог, кроз технолошко опремање и стручно оспособљавање здравственог кадра. Министар је навео да се кроз  програм континуиране медицинске едукације омогућава стручно усавршавање како љекара тако и средњег медицинског кадра, за шта држава на годишњем нивоу издваја око 700 хиљада еура,  што свако утиче на побољшање њиховог статуса, а уређењем простора и обезбјеђивањем најсавременије опреме значајно су побољшани услови за рад здравствених радника на свим нивоима здравствене заштите. Такође, како је казао министар, у континуитету се, кроз Стамбену задругу ради на рјешавању стамбених питања запослених у здравству, подсјетивши да је прошле године потписан Споразум о обезбјеђивању средстава за рјешавање стамбених потреба запослених у здравству, за период 2018-2020.године, у вриједности од милион и 200 хиљада еура. Планираним измјенама начина плаћања здравствених услуга по моделу ДРГ, који ће бити у пуној примјени од 01.01.2019.године за рад на секундарном и терцијарном нивоу здравствене заштите, према ријечима министра Храповића, плаћаће се искључиво услуге а не капацитети здравствених установа. На тај начин стварају се услови  менаџментима здравствених установа да адекватније вреднују рад запослених.

 Када је у питању повећање зарада, министар Храповић је подсјетио да се примјеном мјера фискалне консолидације до 2020. године не могу повећавати зараде у јавном сектору. Међутим, како је рекао, потребно је правилно управљање расположивим буџетским средствима, што је управо одговорност менаџмента здравствених установа, али и самимх здравствених радника.

На састанку је договорено да се у наредних 15 дана формира Комисија коју ће чинити представници Министарства здравља, Фонда за здравствено осигурање и синдиката здравства, која ће у наредном периоду  заједничким дјеловањем дефинисати норматини оквир, који ће обезбиједити додатне изворе прихода, кроз одобравање допунског рада, имплементирањем модела листе бона фидес љекара. Такође, Комисија ће радити на изради нормативног оквира  о додјели посебне накнаде за рад здравствених радника и здравствених сарадника. Поред тога, Комисија ће радити на изради подзаконских аката за уређење области допунског рада љекара у оквиру јавних здравственеих установа.

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?