Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Директор Директората за државни трезор Дармановић: Јавни дуг на крају 2017. године 65,1 % БДП-а

Објављено: 29.03.2018. 23:11 Аутор: Служба за односе с јавношћу
Јавни дуг Црне Горе на крају прошле године износио је око 65,1 одсто БДП-а, саопштио је генерални директор Директората за државни трезор у Министарству финансија Драган Дармановић, представљајући Извјештај о јавном дугу Црне Горе на дан 31.12.2017. године, који је усвојен на данашњој сједници Владе.

„Стање јавног дуга на крају 2017. године износи око 65, 1 одсто и сачињавао га је државни дуг који је износио око 62 одсто и дуг локалне самоуправе који је износио око 3,1 одсто. Нето јавни дуг на крају 2017. године узимајући у обзир и депозите износио је 63, 45 одсто БДП-а. У истом периоду као што смо навели државни дуг као што је већ речено износио је око 62 одсто, док је државни дуг умањен за депозит износио око 60,3 одсто.“- рекао је Дармановић.
Он је истакао да се спољни дуг током 2017. године највише увећао због повлачења средстава за капиталне пројекте у износу од око 180 милиона еура, од чега највише за Аутопут по основу кинеског кредита и додао да се Влада задужила и за финансирање буџета у износу од око 190 милиона еура.

„Што се тиче унутрашњег дуга, унутрашњи дуг се повећао за неких 13 милиона еура, највише због задужења за потребе финансирања буџета. У исто вријеме, гаранције су износиле око 7,4 одсто БДП-а и оне биљеже даљи пад у односу на ранији период, што је и политика Владе да смањује издате гаранције, смаим тим и нормално да се смањује ризик који држава има по основу ових аранжмана“ - рекао је Дармановић.

Он је саопштио да је Влада на данашњој сједници донијела и средњорочну Стратегију управљања јавним дугом, у периоду од 2017. до 2020. године, истакавши да је циљ и приоритет Владе у наредне три године да снизи дуг у оквиру Мастрихтских критеријума , те да он износи испод 60 одсто.
    
     

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ 


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?