Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јавни извршитељи одговорни за ефикаснију заштиту права грађана и повољнији пословни амбијент

Објављено: 30.03.2018. 16:58 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu
     
У циљу ефикасније заштите права грађана и бољег приступа правди домаће привреде и страних инвеститора, Влада Црне Горе је иницирала радикалну реформу система извршења судских пресуда, која је 2014. године резултирала успостављањем система јавних извршитеља, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин данас у Будви на отварању Годишњег савјетовања јавних извршитеља.

Потпредсједник је указао на значај извршитељске професије и изразио подршку за важан допиринос који јавни извршитељи дају остварењу правде и правичности, као темеља укупног друштвеног и економског напретка Црне Горе. Објаснио је да коначна судска пресуда донешена у разумном року, пред независним и непристрасним судом, јесте неопходан, али не и довољан услов за коначно остварење правде. 

„Правда и правичност се коначно остварују тек ажурним и ефикасним извршењем судских пресуда, када грађани, привредници и инвеститори добију коначно задовољење правде и остваре права која су им била ускраћена. Тек брзим и ефикасним остварењем права која су заштићена у судском поступку градимо осјећај правне сигурности, јачамо повјерење у владавину права и дајемо махове укупном друштвеном и економском напретку,“ нагласио је Потпредсједник. 

Увођењем самосталних и независних носилаца извршитељске функције у црногорски правни систем успостављен је знатно ефикснији, бржи и краћи поступак извршења судских пресуда. Осим тога, систем јавних извршитеља је значајно растеретио судове и омогућио им да се у већој мјери посвете рјешавању сложенијих предмета. 

„Дакле, данас након четири године, можемо са задовољством констатовати да је одлука о измјештању овог процеса из судова била исправна. Систем јавних извршитеља допринио је успјешнијем и бржем остварењу права грађана, док је наш пословни амбијент данас знатно поузданији и конкурентнији“, оцијенио је Потпредсједник. 

Указао је, такође, и на наглашену одговорност коју ова важна професија носи, додајући да јавни извршитељ мора бити особа највишег личног и професионалног интегритета, којој јавни интерес остварења правде и правичности мора бити светиња. 

„У огромној већини, актуени носиоци извршитељске функције испуњавају ове захтјевне стандарде етике и правне струке. Нажалост, протеклих година, било је појединачних случајева јавних извршитеља који су несавјесним и неодговорним радом наносили знатну штету угледу ове значајне професије. Подсјетићу да су прошле године покренути дисциплински поступци против осам јавних извршитеља, као и кривични поступак против једне особе, која је до окончања поступка удаљена из службе,“ навео је. 

„У Министарству правде, које надзире рад јавних извршитеља, спремни смо, дакле, да дамо сву подршку и охрабрење часним и стручним носиоцима ове професије, али смо исто тако спремни да, у сарадњи са Комором јавних извршитеља, одлучно и без било какве задршке санкционишемо, па и одстранимо из службе, оне јавне извршитеље који се огријеше о своје моралне и професионалне дужности,“ рекао је потпредсједник Пажин. 

Потпредсједник је поздравио настојање јавних извршитеља да, кроз данашње савјетовање и даље јачање сопствене професије, додатно допринесу изградњи осјећаја правне сигурности код црногорских грађана, привредника и инвеститора, као предуслова за даљи развој државе и стварање нове вриједности у Црној Гори.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?