Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић поручио свршеним матурантима Медресе: Квалитетно образовање је најбоља гаранција поштовања другога у мултиконфесионалној ЦГ

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                                                                                                                    
Предсједник Владе Душко Марковић поручио је вечерас наставницима, запосленима и свршеним матурантима и матуранткињама Медресе „Мехмед Фатих“ из Тузи да Влада годинама посвећено пројектује образовни систем који ће сваком ученику и студенту омогућити стицање знања неопходних за успјех у професионалној каријери и да у мултиконфесионалној Црној Гори нема боље припреме за живот од образовања које представља најбољу гаранцију поштовања других.

„Квалитетно образовање је један од најважнијих чинилаца свеукупног напретка нашег друштва, демократског и економског. Влада годинама уназад посвећено пројектује образовни систем који ће сваком ученику и студенту омогућити стицање знања неопходних за успјех у професионалној каријери. Али не задржавамо се само на задатку личне афирмације појединца – већ желимо да знања и домети наших младих буду снажан ослонац црногорском друштву у времену које је пред нама. Развијена свијест о мултиконфесионалном карактеру Црне Горе представља предност за упознавање њене културе, историје и традиције. Нема боље припреме за живот у друштву богатом различитостима од квалитетног образовања, које је и најбоља гаранција поштовања другог и другачијег у својој заједници“ – рекао је премијер на свечаности приређеној у Културно-информативном центру „Будо Томовић“ приређеној поводом десетогодишњице Медресе и уручивања диплома групи од 63 свршена матуранта и матуранткиње Медресе.

Премијер је, говорећи о овој образовној установи, рекао да она представља потврду да је Црна Гора држава изграђене демократије и савременог образовног система.
             
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
„Ова школа већ пуну деценију своју образовно-васпитну мисију реализује у складу са савременим политикама и стандардима у области образовања. Њен програм има истовјетну важност као и јавно важећи образовни програм опште гимназије у Црној Гори, а Медресине дипломе пуноважне су у нашем систему. Али не само законска пуноважност, него и њено суштинско устројство, указују да у Медреси наши млади стичу знања о својој вјери и религији, црногорској култури и традицији, али и шире и свестраније образовање о историји, философији, књижевности, умјетности. Уважавајући управо ове чињенице, Влада је прије непуних мјесец дана прихватила финансирање Медресе 'Мехмед Фатих' у износу од пола милиона еура за 2018. годину. А тако ће бити и убудуће!“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је подсјетио да традиција добрих односа Црне Горе и Исламске конфесије датира још из 19. вијека, да је потврђена и Уставом за Књажевину Црну Гору из 1905. године и да је Црна Гора још 2012. године, као риједак примјер у региону и шире, потписала Уговор о уређењу односа од заједничког интереса са Исламском заједницом у Црној Гори.

„Дакле, традиционално и пажљиво његујемо односе са Исламском заједницом, а њени вјерници и приврженици узвраћају добру Црне Горе. Прилика је да и вечерас укажем на значајан допринос бошњачко-муслиманског, и свих мањинских народа, у обнови државне независности Црне Горе. Склад и повјерење о којем говорим је вриједност којом се поносимо, и која представља чврст ослонац грађанске и просперитетне Државе. Црна Гора је зрело друштво, спремно да чува и афирмише различитости, и код свих нас дубоко је уграђен осјећај да вјерске, етничке и културне разноликости обогаћују грађанско биће наше Државе. И то смо јасно показали у тешком времену ратова и страдања у нашем најближем окружењу, кад смо сачували и Црну Гору, али и једни друге! Управо због тога је наша земља ту гдје јесте: глобално – у друштву најмоћнијих држава данашњице, а регионално – лидер у демократији и европским интеграцијама, и најбрже растућа економија на Западном Балкану“ – рекао је премијер.

Предсједник Владе Душко Марковић је на крају обраћања поручио седмој генерацији матураната и трећој генерацији матуранткиња Медресе да ће им образовање које им је омогућила Држава и знање које су им пренијели професори дати мудрост да чувају и афирмишу ове вриједности.

„То је обавеза и задатак који вас очекује у стварном свијету, ван школских клупа. Ваше вријеме тек долази, и оно ће једног дана ићи на суд исправности, као што је то данас случај са дјелима моје, и генерације ваших родитеља. А ми смо вам обезбиједили Државу, као неприкосновеног гаранта да ћете увијек бити своји на своме, и увијек имати кућу, да јој се враћате и да је надграђујете“ – поручио је премијер Душко Марковић свршеним матурантима и матуранткињама Медресе „Мехмед Фатих“ из Тузи.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                 
Свечаности су присуствовали реис Исламске заједнице у Црној Гори Рифат Фејзић, потпредсједник Владе Рафет Хусовић, министри за људска и мањинска права Мехмед Зенка, саобраћаја и поморства Осман Нурковић, рада и социјалног старања Кемал Пуришић, здравља Кенан Храповић, градоначелник Главног града Славољуб Стијеповић, директор Завода за запошљавање Суљо Мустафић, амбасадори Турске Серхат Галип, Палестине Рабии Алхантоулију, замјеник Амбасадорке САД у Подгорици и омбудсман Шућко Баковић.
                            
              
           
   
   
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?