Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић отворио Дом за старе у Пљевљима: наш задатак је да се бринемо о старима на најбољи могући начин

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Потпредсједник Владе Црне Горе Милутин Симовић отворио је данас Дом за старе у Пљевљима и том приликом поручио да је брига о дјеци, старима и онима којима је помоћ потребна посебно важан задатак за сваку владу и за сваку државу и да само друштва која брину о овим категоријама становништва имају перспективу и иду путем напретка.

„Одговорну државну политику и бројне искораке које је Црна Гора направила у укупном друштвеном и економском развоју, препознају и наши пријатељи из међународне заједнице. Црна Гора је стварала и данас ствара пријатеље. Пријатеље који су ту да нас подрже на путу напретка, на добро свих грађана, да подрже Црну Гору која је и у недавној прошлости и данас препозната у региону као примјер солидарности, сарадње, отворености и демократских искорака. И све то као резултат одговорне државне политике и снажног лидерства. Један од таквих примјера међународне подршке је Регионални стамбени пројекат, којим ће се ријешити стамбено питање за око 6.000 лица, односно око 1.200 домаћинстава која спадају у рањиве категорије. Укупна вриједност овог пројекта је око 28 милиона еура, а учешће државе је око 4,2 милиона. Један од објеката изграђених у оквиру овог пројекта је и Дом старих у Пљевљима, који данас отварамо. Његова вриједност је преко 2,8 милиона еура, од чега је око 2 милиона обезбијеђено од стране донатора, а остатак од стране локалне самоуправе и Владе. Због тога, овај пројекат представља примјер заједништва, бриге и солидарности са локалног, државног и међународног нивоа“ – рекао је потпредсједник Симовић.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Он се захвалио у име Владе и грађана Црне Горе Европској унији као главном донатору на овом пројекту, али и владама Сједињених Америчких Држава, Италије, Њемачке, Норвешке, Швајцарске, Данске и Турске као и Високом комесаријату Уједињених нација за избјеглице (УНХЦР) и Организацији за безбједност и сарадњу у Европи (ОЕБС), Развојној банци Савјета Европе – који су на различите начине помогли пројејкат.

„Вјерујем да ћемо већ током јуна ове године, поново заједно, обиљежити почетак градње новог дома за старе у Никшићу, вриједности преко 8 милиона еура у којем ће се обезбиједити смјештај за још 208 старих особа“ – рекао је потпредсједник Владе.

Потпредсједник Симовић је рекао да ће данас отворени објекат омогућити старим људима, поред смјештаја, и активније укључивање у друштвени живот.

„И сам се увијек радујем приликама да размијеним мишљење са старијима, јер њих краси мудрост у мишљењу и њежност у поступању. Они имају и значајну улогу у друштву – преносе нам своје животно искуство, традицију и културу, а наш задатак је да то цијенимо и да о њима бринемо на најбољи могући начин. И овом приликом желим да кажем да ни у времену креирања и спровођења мјера фискалне консолидације, пензије нијесу смањиване, нити ће бити смањиване. Напротив, обезбиједили смо редовност исплата и њихово усклађивање у складу са законом, за шта је до 2020. године опредијељено 22,3 милиона еура. Наша је амбиција да обезбиједимо и више од тога, да обезбиједимо раст и плата и пензија и социјалних давања, као резултат раста економије за који смо створили предуслове“ – рекао је потпредсједник Владе Милутин Симовић.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Додао је да је обезбијеђено и суфинансирање стамбене изградње за потребе пензионера широм Црне Горе.

„Изграђени су или су у припреми за изградњу станови за пензионере у Никшићу, Подгорици, Бијелом Пољу, Рожајама, Пљевљима, Цетињу, а планира се изградња и у осталим општинама. Адекватна брига о нашим старима, најбољи је начин да им се захвалимо за све оно што су урадили током свог радног и животног вијека. А урадили су доста и уткали су себе у економске и друштвене темеље савремене Црне Горе, на којима данашње генерације настављају да граде стабилну, напредну, европску и евроатлантску Црну Гору. Црну Гору препознатљиве мудре и одговорне државне политике и препознатљивог снажног лидерства“ – закључио је потпредсједник Владе Милутин Симовић отварајући Дом за старе у Пљевљима.

Отварању је присуствовао и министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић.

Текст обраћања потпредсједника Владе Милутина Симовића поводом отварања Дома за старе у Пљевљима

Фотографије: Потпредсједник Симовић отворио Дом за старе у Пљевљима (43.4 МБ)

  

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?