Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора спремна да допринесе јачању европског система заштите људских права

Služba za odnose s javnošćuЈединствени систем европске заштите људских права производ је заједничких вриједности које смо као Европљани дужни да развијамо, његујемо и штитимо, као гарант слободе и европског квалитета живота наших грађана, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин у обраћању министрима правде земаља чланица Савјета Европе данас у Копенхагену.

Министарска конференција “Наставак реформе конвенцијског система заштите људских права у Европи – боља равнотежа, ефикаснија заштита“ организована је у циљу усвајања Копенхашке декларације, која представља израз спремности држава чланица Савјета Европе да систем заштите људских права у Европи учине још ефикаснијим, уз снажну афирмацију принципа подијељене одговорности, односно неопходности да се правовремена заштита људских права приоритетно остварује на националном нивоу.

„У Црној Гори се радујемо сарадњи са нашим европским партнерима на овом значајном реформском подухвату, јер знамо да јачањем европског механизма заштите људских права истовремено снажимо и националне капацитете да нашим грађанима обезбиједимо највиши ниво заштите људских права и слобода, гарантован Европском конвенцијом о људским правима,“ рекао је потпредсједник Пажин.

Оцијенио је да је управо примјена Европске конвенције кроз праксу Европског суда за људска права представљала главно усмјерење у реформи црногорског правосуђа, као кључног процеса у трансформацији Црне Горе у друштво европских вриједности. „Зато је Црна Гора увјек била и остаће спремна да без изузетка спроведе све пресуде Европског суда за људска права, без обзира на њихове економске или друге импликације,“ навео је потпредсједник.

Саопштио је, такође, да је Црна Гора захвална Европском суду за људска права на свакој пресуди којом је црногорским грађанима заштићено неко право гарантовано Европском конвенцијом. „Ниједну од тих пресуда не сматрамо ни трошком ни губитком за Црну Гору. Напротив, свака пресуда Европског суда доприноси развоју и унапређењу знања и капацитета црногорског правосуђа да успјешније заштити права и слободе наших грађана по највишим европским стандардима правде и правичности,“ рекао је потпредсједник.

Због тога Црна Гора, нагласио је, снажно подржава реформе предвиђене Компенхашком декларацијом, у правцу даљег јачања међународног нивоа заштите људских права у Европи, уз паралелно снажење домаћих правних механизама заштите људских права и слобода гарантовних Европском конвенцијом.

У црногорској делегацији је и Валентина Павличић, заступница Црне Горе пред Европским судом за људска права. 
    
КАБИНЕТ ПОТПРЕСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?