Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада донијела одлуку о повећању удјела Државе у ЕПЦГ

Влада Црне Горе је у понедјељак, 16. априла 2018, без одржавања сједнице, а на основу прибављеног мишљења већине чланова Владе усвојила Предлог Уговора о извршењу Пут опције и прослиједила га Скупштини на разматрање.

Предлогом Уговора предвиђено је да, умјесто прве транше у износу од 35,7 милиона еура за 7.826.438 акција, Држава уплати 68,9 милиона еура за 17.252.885 акција, и већ током маја 2018. године повећа власнички удио у Електропривреди Црне Горе (ЕПЦГ) са 57,01% на 70,16% умјесто на, иницијално предвиђених 63%. На овај начин, осим што се стиче двотрећинско власништво и одговарајућа акционарсака права, Држава већ у првом кораку практично враћа свој власнички удио у ЕПЦГ на ниво прије дјелимичне приватизације и докапитализације из 2009. године.

Преостале акције биће, према Уговору, преузете од стране ЕПЦГ кроз механизам стицања сопствених акција, у складу са Законом о привредним друштвима, и од стране Државе у наизмјеничним траншама.

Уговор, такође, предвиђа могућност повратка на основни сценарио исплате у случају да било коју од планираних транши стицања сопствених акција није могуће реализовати.

У поређењу са основном варијантом из уговора из Августа 2016. године, новим уговором постиже се троструко бржа реализација раскидне клаузуле стратешког партнерства, стварају се предуслови за дефинисање јасних развојних и инвестиционих планова у националној електропривреди, али и остварује значајна финансијска уштеда у износу од око 20 милиона еура, односно 8% виједности иницијално уговорене пут опције. Новим уговором потврђује се одговоран однос Државе према уговореним обавезама.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?