Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одлучније активности против пријевремених смрти од незаразних болести

Објављено: 18.04.2018. 23:24 Аутор: Министарство здравља
Министар здравља Црне Горе, др Кенан Храповић и генерална директорица Директората за међународну сарадњу и хармонизацију прописа, мр Слађана Павловић учествовали су на састанку високог нивоа на тему „Одговор здравствених система на хроничне незаразне болести: европско искуство“, који је од 16. до 18. априла 2018. године одржан у Ситгесу, у Шпанији.
Састанку је присуствовало више од 200 учесника из 53 државе, релевантне међународне организације и невладин сектор. Скуп је имао за циљ да пружи платформу земљама чланицама СЗО како би подијелили искуства у јачању здравствених система за бољи одговор на хроничне незаразне болести и пријевремену смртност коју изазивају.
На скупу је усвојена Повеља којом је потврђена посвећеност у предузимању одлучних активности усмјерених на јачање здравствених система у циљу убрзања развоја у смањивању пријевремене смртности од незаразних болести у складу са визијом и обавезама Талинн Повеље, политиком Здравље 2020, временски дефинисаним обавезама УН ревизије о незаразним болестима и УН Агендом 2030 одрживог развоја.
Директорица Регионалне канцеларије Свјетске здравствене организације за Европу Зсузсанна Јакаб, у свом завршном излагању на скупу истакла је Црну Гору као примјер добре праксе интерсекторског рада у здравству који је институционализован кроз Национални савјет за координацију и превенцију хроничних незаразних болести у ЦГ.
На маргинама састанка, министар Храповић срео се са Јакаб и разговарао о јачању подршке и наставку сарадње СЗО и Министарства здравља из више области здравствене заштите.
Такође, министар Храповић је одржао састанак са др Ханс Клугеом, директором Дивизије за здравствене системе и јавно здравље у Регионалној канцеларији СЗО за Европу. Договорена је сарадња и подршка СЗО у смислу пружања помоћи у циљу јачања реформи на примарном нивоу здравствене заштите у Црној Гори. Сходно постигнутом договору, мисија СЗО ће у мају ове године боравити у Црној Гори у циљу идентификације препрека и изазова за јачање капацитета за координиране реформе пружања здравствених услуга, са посебним акцентом на оне усмјерене ка смањењу хроничних обољења.
 
MZD

Делегација Министарства здравља разговарала је и са руководиоцем за глобалну праксу за заштиту здравља и исхрану популације за регион Европе и централне Азије у оквиру Свјетске банке, Енисом Барисом. На састанку је договорена радна посјета тима Свјетске банке у јуну текуће године, како би се размотриле могућности финансијске помоћи Црној Гори у циљу извођења пројеката обнове и изградње објеката у здравству.

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?