Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 73. сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 19.04.2018. 21:52 Аутор: Служба за односе с јавношћу
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  

Влада Црне Горе је данас одржала 73. сједницу којом је предсједавао потпредсједник за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић. У оквиру усаглашавања са европским законодавством и испуњавања предуслова за затварање преговора у поглављу 28 - Заштита потрошача и здравља, утврђен је Предлог закона о измјени Закона о надзору производа на тржишту. Оцијењено је да се измјенама које се састоје у прецизирању одређених појмова постиже потпуна усаглашеност са директивом о општој безбједности производа.

Размотрен је и усвојен Први квартални извјештај о реализацији обавеза из Програма приступања Црне Горе Европској унији за период 2018-2020.

Влада је донијела је Одлуку о ближим критеријумима и поступку додјеле дугорочних кредита физичким лицима ради обезбјеђења стана, односно стамбеног објекта за социјално становање. Ријеч је о трећој фази Пројекта 1000+ за рјешавање стамбених потреба по повољнијим условима, који је предвиђен за грађане са средњим и нижим примањима. Одлуком су дефинисани услови за учешће у Пројекту, а новине у односу на претходне фазе су да није предвиђено обавезно учешће грађана, купопродајна цијена не може бити већа од 1.110 еура по м², а у понуду ће бити укључени и стамбени објекти физичких и правних лица из староградње. Кредити се додјељују уз фиксну каматну стопу од 2,99 одсто на годишњем нивоу, док је период отплате 20 година. Вриједност пројекта износи 20 милиона еура, од којих 10 милиона обезбјеђује Влада нискокаматним кредитом код Банке за развој Савјета Европе, док ће 50 одсто средстава обезбиједити комерцијалне банке које ће учествовати у Пројекту. У наредном периоду предвиђено је објављивање три јавна позива: за инвеститоре, и физичка и правна лица – понуђаче стамбених објеката, комерцијалне банке и грађане.

У складу са Законом о државним службеницима и намјештеницима, донијет је Кадровски план органа државне управе, Генералног секретраријата Владе Црне Горе и Кабинета Предсједника Владе Црне Горе за 2018. годину.

Влада је усвојила Информацију о закључивању Уговора о пружању јавних услуга између Владе Црне Горе и Радио и Телевизије Црне Горе и прихватила текст Уговора.

Донијета је Одлука о изради Локалне студије локације превођења дијела вода ријеке Зете у акумулације „Крупац“и „Слано“ која представља плански основ за коришћење потенцијала, одрживи развој, очување, заштиту и унапређивање тог подручја. Циљ израде ЛСЛ је стварање услова за дефисање простора и реализацију пројекта превођења дијела вода ријеке Зете у акумулацију Крупац и Слано, ради боље искориштености водног потенцијала, а кроз израду релевантне студијске, аналитичке и планске документације, којом ће се интегрално сагледати и анализирати сви елементи намјене и организације коришћења простора. Студијом ће се утврдити основе организације, коришћења, уређења и заштите тог подручја, обухватајући и инфраструктурне системе, као и оптимални услови и правила за изградњу, коришћење и одржавање система.

Влада је усвојила Информацију о полазним основама за преговоре са Међународном банком за обнову и развој (ИБРД) за „Други пројекат Енергетске ефикасности у Црној Гори (МЕЕП 2)”. Закључивање тог Уговора, у износу од 6 милиона еура, предвиђено је Законом о буџету за 2018. годину. Пројекат Енергетске ефикасности у Црној Гори - МЕЕП 2 представља наставак сарадње између Свјетске банке и Црне Горе на пољу унапређења и побољшања енергетске ефикасности у јавним установама. Пројектом МЕЕП 2 планирано је да се кредитна средства користе за примјену мјера енергетске ефикасности и побољшања услова боравка у 18 здравствених објеката. До сада је у оквиру МЕЕП 1 адаптирано 25 јавних објеката и то 16 здравствених и 9 образовних укупне вриједности радова од 9,1 милиона еура.

Такође, Влада је усвојила Информацију о Приједлогу уговора о извођењу радова на објектима из кластера И, који се реализује у оквиру друге фазе "Програма енергетске ефикасности у јавним зградама" и прихватила текст Уговора. У претходно спроведеном тендерском поступку за извођача радова на објектима из кластера И у које спадају Ресурсни центар „1. јун", Ресурсни центар за дјецу и младе и Гимназија „Слободан Шкеровић" у Подгорици, у којима је планирана примјена мјера енергетске ефикасности у току 2018. године, као најповољнија одабрана је понуда ЈВ Фидија. Вриједност планираних радова износи 2.789.045,38 еура, са роком завршетка од пет мјесеци.

Усвојен је Извјештај о раду Комисије за жалбе у периоду 1. јануар – 31. децембар 2017. године. Извјештај садржи приказ рада и поступање Комисије стање у извршавању закона и других прописа, искуства у раду Комисије у области заштите права државних службеника и намјештеника у дијелу рјешавања по жалби против рјешења којим је одлучено о правима и обавезама и одлуке о њиховом избору, као и да предлог мјера за унапређење стања у овој области.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?