Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Тиват – Душко Марковић и Федерика Могерини: ЦГ одлично напредује ка ЕУ

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu
   
Предсједник Владе Душко Марковић и висока представница Европске уније за вањску и безбједносну политику Федерика Могерини саопштили су данас у Тивту након званичних разговора да су заједнички оцијенили да Црна Гора добро напредује у процесу европских интеграција и да наша земља задржава улогу лидера у региону.  (Видео: хттпс://yоуту.бе/ВлмтМхНкв2с)

„Врата Европске уније су отворена за вас. Стратегија за Западни Балкан то потврђује. Када је ријеч о Црној Гори, видимо неке охрабрујуће напретке у разним областима који побољшавају квалитет живота грађана. Црна Гора мора остварити напредак на пољу владавине права и слободе медија“ – рекла је на конференцији за медије висока представница Могерини.

Предсједник Марковић је рекао да је наша земља и кроз Извјештај Европске комисије оцијењена као држава која добро напредује у европским интеграцијама и да је остварен напредак, као и да су у Извјештају констатовани недостаци на којима треба даље радити током процеса интеграција.

„Желим да Вас увјерим да смо те недостатке и слабости сами уочили и да смо почетком ове године одржали посебну сједницу Владе на којој смо усвојили Динамички план тако да те недостатке квалитетније рјешавамо и да одговорније приступамо изазовима. Вјерујем да ће такав приступ и након овог Извјештаја обезбиједити да у 2018. години отворимо три преостала поглавља, да урадимо све да испунимо привремена мјерила за поглавља 23 и 24 и на тај начин створимо кључну и важну претпоставку да уђемо у сљедећу фазу преговарачког процеса које подразумиејва и затваранајне поглавља и стварање претпоставки за убрзану и квалитетну друптвену и свеукупну реформу у Црној Гори“ – рекао је предсједник Марковић.

Цио регион напредује ка ЕУ, ЦГ дијели европску вањску политику

Предсједник Марковић је рекао да Црна Гора сматра веома важним за цио регион Западног Балкана одлуку Европске комисије да препоручи почетак преговора са Албанијом и Македонијом.

„Желим да изразим посебну захвалност за Вашу посјету Црној Гори. Такође желим да ову прилику искористим да се Вама лично захвалим на напорима и акцијама које у посљедње вријеме чините да Црна Гора и Западни Балкан у цјелини имају јасну и извјесну европску перспективу. Такође желим да се захвалим предсједнику Европске комисије господину [Жан-Клоду] Јункеру и комесару за проширење, господину [Јоханесу] Хану који су такође својим ставовима и својим приступом јасно указали да Западни Балкан припада Европи и да државе-кандидати треба да ураде све да спроведу друштвене реформе и обезбиједе своју јасну европску перспективу“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер је додао да све наведено јасно указује да Западни Балкан иде напријед, да је европска перспектива Западног Балкана јасна и извјесна и да је сада остало да заједно, а посебно земље кандидати, ураде све да испуне своје обавезе и створе претпоставке за учлањење у Европску унију.

Висока представница Могерини посебно похвалила изузетно конзистентну политку наше земље када је ријеч о вањској и безбједносној политици.

„Црна Гора је 100% усклађена са нашим вањскополитичким позицијама и то показује да смо заиста на истој страни како у нашим анализама тако и у дипломатским активностима што је у овако трубулентним временима изузетно важно“ – рекла је висока представница Могерини.

 Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću
               
Питања новинара: клаузула баланса, европске интеграције без Министарства…

Предсједник Владе Душко Марковић на питање новинара да прокоментарише захтјев појединих невладиних организација за активирање клаузуле баланса рекао да и даље мисли да је тај захтјев, како га је раније окарактерисао, пакосан и неприхватљив чин.

„Мислим да ни један грађанин Црне Горе, без обзира на то који проблеми постоје, ни један представник институција или јавног и политичког живота не може и не треба да тражи да се земља заустави у свом процесу који јој доноси прогрес и већи квалитет живота. То је урађено три дана прије избора. То је јасно да имплицира политички обојен став“ – рекао је предсједник Владе додајући да је чињеница да Европска комисија у Извјештају констатује напредак Црне Горе најбоље оповргава смисао захтјева.

Висока представница ЕУ је одговарајући на исто питање новинара рекла да клаузула баланс може бити активирана када нема напретка или када бива установљено назадовање што, како је рекла, у преговорима ЕУ са Црном Гором дефинитивно није случај.

Одговарајући на питање новинара о томе како ће даље тећи преговори уколико буде донијета одлука да буде укинуто досадашње Министарство европских послова премијер Марковић је поновио да је најближе рјешењу о формирању Канцеларије главног преговарача при Кабинету предсједнијка Владе при чему би били задржани квалитетни и искусни кадрови који су успјешно спроводили досадашњи интеграциони процес.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?