Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Брду код Крања на Самиту СЕЕЦП

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  

Предсједник Владе Душко Марковић допутовао је у Словенију гдје ће на Брду код Крања учествовати у раду Самита Процеса сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП).

Самиту присуствују предсједници Влада Словеније Мирослав Церар, Бугарске Бојко Борисов, Хрватске Андреј Пленковић, Косова Рамуш Харадинај и предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић као и високи званичници Албаније, Србије, Македоније, Молдавије, Румуније, Грчке и Турске.

На Самиту ће бити размијењена мишљења о актуелним дешавањима у Југоисточној Европи у контексту регионалне сарадње, као и оствареном напретку земаља ЈИЕ у европским интеграцијама и именован генерални секретар Регионалног центра за сарадњу, који је тијело СЕЕЦП-а.

На ту дужност би на Самиту, према раније постигнутом договору требало да буду именовани кандидати Црне Горе Игор Лукшић и Албаније Маљинда Брегу тако што би кандидаткиња Албаније обављала дужност од 2019. до 2021, а кандидат Црне Горе од 2022. до 2024.

Самиту је претходио Министарски састанак СЕЕЦП и Годишњи састанак Регионалног центра за сарадњу.

Процес сарадње у Југоисточној Европи је регионални оквир сарадње основан јуна 1996. године, са циљем промовисања и јачања добросусједских односа између земаља ЈИЕ.

Чланице СЕЕЦП су, поред Црне Горе, Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Грчка, Хрватска, Македонија, Молдавија, Румунија, Словенија, Србија, Турска и Косово.

Након данашњег Самита предсједање СЕЕЦП-ом од Словеније преузима Босна и Херцеговина.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
  
  
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?