Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет Орав Нурковић: Унапређење сарадње између Црне Горе и Европске уније у области саобраћаја

Објављено: 24.04.2018. 18:47 Аутор: МСП

Министар Осман Нурковић састао се са шефом Делегације Европске уније (ЕУ) у Црној Гори, господином Аивом Оравом. Министар Нурковић је изразио захвалност за сву досадашњу подршку и помоћ коју је Црна Гора добила од Евопске Комисије, истичући да је Министарство саобраћаја и поморства један од највећих корисника инструмената за подршку инвестицијама који се земљама Западног Балкана обезбјеђују кроз Инвестициони оквир за Западни Балкан (WБИФ) и Инструмент за претприступну подршку (ИПА), али да су евидентне дуге процедуре реализације средстава одобрених из ЕУ фондова због чега је често угрожена планирана динамика реализације пројеката, који морају бити реализовани у складу са домаћим прописима.

 

На састанку је посебно било ријечи о реализацији осталих дионица аутопута Бар-Бољаре, у вези са којима је министар Нурковић подсјетио на недавно потписани "Меморандум о разумијевању и сарадњи за пројекат изградње аутопута Бар-Бољаре на принципима приватно-јавног партнерства" са компанијом Цхина Роад анд Бридге Цорпоратион (ЦРБЦ), чија копија је данас и предата господину Ораву, као израз настојања да се осигура примјена принципа транспарентности.

 

Истакнуто је да потписивањем овог Меморандума компанија ЦРБЦ није ничим доведена у повлашћени положај, да је то само компанија која је прва изразила интересовање, што је и разумљиво јер је већ присутна на тржишту, на пројекту аутопута Бар-Бољаре.

 

Министар је подсјетио да је недавно позвао све заинтересоване субјекте да испоље своје интересовање и предложе своје услове и моделе за реализацију осталих дионица аутопута Бар-Бољаре, на принципима приватно-јавног партнерства, а на бази најбоље међународне праксе, уз поштовање принципа једнаког третмана, слободне конкуренције и недискриминације и замолио за помоћ како би овај позив стигао до што већег броја реномираних европских компанија. У том смлислу Нурковић је нагласио: „Очекујемо веће присуство европских компанија код реализације осталих дионица аутопута Бар-Бољаре, како бисмо у пуном смислу осигурали поштовање принципа конкурентности и дефинисање оптималних услова реализације, наглашавајући да нема повлашћених, да су цијене и рокови реализације, квалитет рада, искуство и референтност једине препоруке које ће се вредновати“.

 

„Сама чињеница да се Република Србија у реализацији пројекта Београд-Јужни Јадран приближила граници са Црном Гором подстиче раст интересовања потенцијалних партнера, финансијера и извођача радова за реализацију дијела пројекта кроз Црну Гору, те више не може бити упитна реализација овог пројекта“ – истиче Нурковић.

 

Господин Орав је захвалан на указаној прилици за разговор о сарадњи у области саобраћаја, истичући да ЕУ годишње у Црној Гори троши 35 милиона еура, при чему се значајан дио односи на саобраћајну инфраструктуру. Указао је на значај предстојеће имплементације Уговора о оснивању транспортне заједнице Југоисточне Европе, као и предстојећег самита ЕУ-Западни Балкан, заказаном за 17. мај у Софији.

На крају састанка је изражена обострана спремност и жеља за даље унапређење сарадње, али истакнут је и значај јачања кадровског потенцијала, што се процијењује као посебно важан развојни фактор након приступања Црне Горе Европској унији.

Састанку је присуствовала и мр Ангелина Живковић, државна секретарка у Министарству саобраћаја и поморства и господин Херманн Спитз, руководилац Сектора за сарадњу Делегације Европске уније у Црној Гори.

 

 

Министарство саобраћаја и поморства  

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?