Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 74. сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 27.04.2018. 01:20 Аутор: Служба за односе с јавношћу

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću     

Видео : 74.сједница Владе Црне Горе - кадрови

Фото: 74. сједница Владе Црне Горе (23,1 МБ)       

Влада Црне Горе је, на данас одржаној 74. сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, утврдила Предлог закона о Предсједнику Црне Горе, којим се први пут уређује институција Предсједника, његова права за вријеме обављања функције, начин обезбјеђивања материјалних и других услова за обављање функције, као и права Предсједника по престанку функције.

У оквиру стварања нормативних претпоставки за формирање нове преговарачке структуре за област европских интеграција Влада је усвојила: Уредбу о измјенама Уредбе о организацији и начину рада државне управе, Уредбу о допуни Уредбе о Влади Црне Горе, Уредбу о допунама Уредбе о Генералном секретаријату Владе Црне Горе, Уредбу о допунама Уредбе о Кабинету предсједника Владе Црне Горе, Уредбу о измјенама Уредбе о организацији децентрализованог управљања инструментом претприступне помоћи Европске уније и Уредбу о измјенама Уредбе о организацији индиректног управљања спровођења финансијске помоћи у оквиру инструмента претприступне подршке Европске уније (ИПА ИИ) и донијела Одлуку о измјенама и допунама Одлуке о успостављању структуре за преговоре о приступању Црне Горе Европској унији.

Наведеним актима уређују се послови досадашњег Министарства европских послова. Вршење послова у вези са приступањем Црне Горе Европској унији преузима Канцеларија главног преговарача, која се образује у Кабинету предсједника Владе. Радом Канцеларије руководи Главни преговарач који је за свој рад и рад Канцеларије одговоран предсједнику Владе и Влади. Поред Главног преговарача утврђена су звања: Замјеника главног преговарача за поглавља правне тековине Европске уније, Замјеника главног преговарача – Националног ИПА координатора, Савјетника главног преговарача и по једног савјетника замјеникā главног преговарача.

У складу са утврђеним дјелокругом, уређује се питање преузимања од Министарства европских послова, лица која су обављала послове високог руководног кадра, државних службеника и намјештеника који су вршили преузете послове, као и преузимање опреме и службене документације.

У дискусији је указано да нови модел, који је већ предочен Европској комисији, омогућава ефикаснију организацију рада и реализацију обавеза као и да оваквим устројством Влада шаље политичку поруку и домаћој јавности и Европској унији да је европска интеграција наша приоритетна политика.

Влада је усвојила Усмену информацију о противправном и тенденциозном пропагирању неистина у вези са историјом Будве и препоручила Врховном државном тужиоцу да у вези са овим рекламним паноима преиспита да ли су се активним или пасивним држањем субјеката стекла обиљежја неког од кривичних дјела која се гоне по службеној дужности.

Утврђен је Предлог закона о измјенама и допуни Кривичног законика Црне Горе којим су прописана кривична дјела и кривичноправна заштита из области планирања простора и изградње објеката. Предвиђено је увођење нових кривичних дјела – грађење објеката без пријаве и докуметације за грађање, грађење сложеног инжењерског објекта без грађевинске дозволе, као и противправно прикључење на инфраструктуру. Такође, предложене су и измјене које се односе на одговорна лица за пројектовање, ревизију техничке документације, извођење радова и стручни надзор над грађењем објекта, као и препознавање нарушавања стања животне средине усљед поступања одговорних лица супротно прописима или општепризнатим техничким правилима.

Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допуни Закона о планирању простора и изградњи објеката којим се стварају услови да се због степена друштвене опасности одређене радње које су овим Законом биле прописане као прекршаји, пропишу као кривична дјела у Кривичном законику.

Утврђен је Предлог закона о Социјалном савјету с Извјештајем са јавне расправе. Предложеним законом се, између осталог, прецизније регулише рад и начин оснивања Социјалног савјета и социјалних савјета за територију општине, смањује број представника ради лакшег функционисања и уводи принцип ротације функције предсједника и потпредсједника на период од годину дана наизмјенично.

Усвојена је Одлука о измјени одлуке о привременом ограничењу извоза одређених дрвних сортимената. У дискусији је истакнуто да се ради о наставку мјера за очување ресурса и стабилизације тржишта у циљу спрјечавања одлива сировине намјењене сектору прераде и стабилног снабдјевања грађана дрветом за огријев.

Влада је усвојила Информацију о јавној понуди за преузимање акција Рудника угља Пљевља а-д- објављеној од стране Електропривреде Црне Горе а.д. Никшић, коју је на данашњој сједници усвојио Савјет за приватизацију и капиталне пројекте.

Увојена је Информација о давању сагласности за потписивање Анекса Финансијског споразума између Европске инвестиционе банке и Жељезничке инфраструктуре Црне Горе за пројекат Жељезница Црне Горе ИИ и прихватила Амандман 2 и Амандман 3. Измјенама се приступило због промјене обима изведених радова усљед чега је укупна реализована, односно уговорена вриједност умањена. Други разлог за измјене је подјела Жељезнице Црне Горе на два одвојена привредна друштва „Жељезничка инфраструктура Црне Горе – АД Подгорица“ и „Жељезнички превоз Црне Горе – АД Подгорица“, због чега је ЖИЦГ престала да контролише око 40 одсто вриједност и пројекта.

Влада је усвојила Извјештај о спровођењу Акционог плана запошљавања и развоја људских ресурса за 2017. годину. Реализација мјера и активности дефинисаних Планом условила је тренд опоравка индикатора тржишта рада током појединих квартала, а који се огледају у смањењу анкетне стопе незапослености уз повећање запослености у односу на почетак године.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?