Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представници Владе обишли изгорјеле погоне „Месопромет Франца“ у Бијелом Пољу: Држава ће помоћи изградњу нове фабрике

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Влада Црне Горе и Општина Бијело Поље помоћи ће обнову производње компаније „Франца“ и изградњу нове фабрике умјесто оне која је прошле ноћи изгорјела – договорено је на састанку представника Владе Црне Горе, Општине Бијело Поље и компаније „Франца“ који је одржан касно поподне у Бијелом Пољу.

Министарка економије Драгица Секулић рекла је након састанка новинарима да је направљен конкретан план нарендих корака и да је формиран радни тим у којем су представници Министарства пољопривреде и руралног развоја, Министарства економије, Министарства унутрашњих послова, Секретаријата за развојне пројекте, Инвестиционо-развојнојног фонда и других институција са задатком помоћи „Месопромету.

„Наша је намјера и у случају да кроз постојеће програме не можемо нешто да урадимо да унесемо измјене како бисмо могли да помогнемо. Компанија 'Франца' запошљава директно и индиректно преко 1.000 људи у Црној Гори и кроз своје кооперанте и кроз угостотељске услуге и све оно што раде. Наша је обавеза и према тим људима, након тога и према породици Франца да што прије и што квалитетније реагујемо. Оно што смо се договорили на самом састанку је да се прво надлежне институције побрину да имамо брзо рјешавање пожариита и свега онога што уз тога слиједи. Компанија 'Фрнца' је имала велике количине меса које су страдале у пожару тако да је потребно то прво санирати“ – рекла је након састанка министарка економије Драгица Секулић.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Додала је да је важно да у сусрет туристичкој сезони компанија „Франца“, као црногорски брнд, одржи производњу.

„Господин Франца нас је убиједио да је већ постигао бајпас производње кроз фабрике које нијесу угрожене. Намјера нам је да окупимо привреднике који се баве сличном дјелатношћу како би му можда кроз ангажовање треће смјене помогли да он свој производни процес настави у њиховим фабрикама. Јер, јако је тешко доћи до тржишта, а оно се лако може изгувити. Мислим да је њима од изузетне важности да одрже производњу и да квалитетно снабдијевају црногорско тржиште у сусрет туриистичкој сезони јер, једино тако оно могу наћи довољно снаге да све ово санирају и да уложе е у нову фабрику“ – рекла је министарка Секулић.




Предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић је саопштио након састанка да је први задатак данас формираног тима санација пожаришта, а одмах затим помоћ у изградњи нове фабрике, а да се истовремено пронађе начин да за то вријеме компанија „Франца“ остане на тржишту и да запослени буду збирнути.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Сигуран сам да ће овај тим који се састоји од локалних органа и државних органа и институција укључујући и менаџмент и власника компаније 'Франца' наћи начин да превазиђе овај проблем те да компанију 'Франца'“ – рекао је пресједник општине Бијело Поље Петар Смоловић. Додао је да су на данашњем састанку договорени конкретни наредни кораци.




Потпредсједник Владе Милутин Симовић рекао је раније данас, након што је обишао пожариште да је сигуран да ће на темељима изгорјеле фабрике бити подигнута нова са још већим капацитетом.

„Сигуран сам у стваралачки дух, енергију и вредноћу власника компаније 'Месопромет', његове породице, свих запослених у 'Месопромету'. Уз, несебичну и снажну подршку локалне самоуправе и државе ћемо бити сви заједно свједоци да ће се на темељима изгорјеле фабрике изградити нова, модернија и капацитетом вредника фабрика. То је обавеза свих нас заједно“ – рекао је потпредсједник Владе.

Потпредсједник Симовић је рекао да је у овом моменту најважније да у пожару није било жртава, и да ће се све остало надокнадити и то „управо са оваквим приступом и у партнерству са локалном самоуправом и владом“.

„Желим да охрабрим нашег пријатеља Хилмију, да кажем и њему и свим запосленима: главу горе идемо у нове пројекте. Подићићемо нову фабрику за добро 'Месопромета' за добро Бијелог Поља и за добро укупне економије Државе Црне Горе“ – рекао је потпредсједник Владе Милутин Симовић.




Власник фабрике „Месопромет“ Хилмија Франца захвалио се представницима Владе на доласку и понуђеној помоћи и рекао да ће искористити постојеће фабрике како би премостио недостатак изгорјеле фабрије и додао да његова компанија неће отпустити ни једног радника већ ће брзо кренути у обнову.




Поред потпредсједника Владе и министарке економије у Бијелом Пољу боравили су и министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић, предсједник Одбора директора Инвестидионо-развојног фонда Зоран Вукчевић и в.д. секретара Секретаријата за развојне пројекте Дејан Медојевић.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?