Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Оптимизација националног управљања у сектору вода у Црној Гори

Објављено: 04.05.2018. 15:15 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
Ministarstvo održivog razvoja i turizmaMinistarstvo održivog razvoja i turizma

Делегација Министарства одрживог развоја и туризма, коју је предводио државни секретар Саша Радуловић учествовала је на Дунавској конференцији за воде која је одржана 2. и 3. маја у Бечу. Конференцију организују Међународна асоцијација водоводних предузећа у сливу Дунава (ИАWД) и Свјетска банка, у оквиру Дунавског програма за воде (ДWП – Данубе Wатер Програм), уз финансијску подршку Владе Аустрије, а овогодишња теба је била „Обезбјеђивање воде и одрживих санитарних услуга за све: напредак, изазови и будуће активности у Дунавском региону”.

У оквиру сесије о паметним политикама за управљање сектором вода, државни секретар Радуловић говорио је на тему „Оптимизација националног управљања сектором вода“. Овом приликом, Радуловић је посебно истакао становиште Црне Горе у погледу реформи у оквиру ЕУ интеграција, односно захтјева Поглавља 27, као и кључне изазове у водоснабдијевању и управљању отпадним водама, наводећи да је за Црну Гору вода највећи природни, али и стратешки ресурс, те да се према истом морамо опходити на врло посвећен и опрезан начин.

„Основне претпоставке на којима ћемо базирати предстојећу реформу воденог сектора у Црној Гори полазе од три темељна начела: да водоснабдијевање и водоизворишта буду у власништву заједнице, да се афирмише демократско управљање и да друштвене потребе буду задовољене. Планирамо да то постигнемо тако што ћемо побољшати постојећу јавну инфраструктуру за потребе снабдијевања водом и афирмисати транспарентно извјештавање о раду водопривредних предузећа уз надзор локалних заједница и централних власти, што за резултат треба да има повећани квалитет услуге. Омогућићемо јавно-јавна партнерства на непрофитној основи уз партиципативно управљање водопривредним предузећима. Истовремено ћемо усмјерити инвестиције, управљање и дистрибуцију воде на задовољавање потреба становништва, а не на стицање профита. Интенција нам је да законски регулишемо воду као јавно-друштвено добро и право сваког становника Црне Горе. Намјеравамо и да спроведемо широк спектар едукативних програма у циљу смањења потрошње воде.”

Државни секретар Радуловић је у оквиру свог излагања такође представио стратегију за развој водопривредних предузећа у будућности, са акцентом на опрезан приступ реформама и апсолутну посвећеност води као природном добру које мора бити доступно сваком грађанину.

„Црна Гора је, као што знате, земља у транзицији, те је, као и остала природна добра, статус воде прошао пут од опште народне имовине и друштвене својине, преко добра од општег интереса, па до јавног добра, а данас ми желимо да афирмишемо концепт заједничког добра. Желимо да у будућим корацима будемо врло опрезни, да не поновимо неке од грешака које су учинили неки од наших европских партнера, па за то данас плаћају високу економску цијену својих кривих процјена и као резултат имају веома скупу воду за пиће упитног квалитета. Сходно томе, ми ћемо наше одлуке доносити на бази детаљних компаративних анализа уз неопходну експертску помоћ наших партнера у реформи. Подсјетићу Вас да је још у Јустинијановом зборнику, који се сматра збирком цјелокупног римског права, власништво над водом третира се као власништво човјечанства, те се каже „По закону природе, следеће ствари припадају човјечанству: ваздух, текућа вода, море, као И обала мора”.“

Такође, државни секретар Радуловић учествовао је у панел дискусији са представницима земаља региона, у циљу размјене искустава у овој области. На маргинама скупа, одржани су бројни састанци са представницима регионалних и међународних организација, међу којима и састанак са г-ђом Патрицијом Лопез, лидерком Дунавског програма за воде испред Свјетске банке, на тему сарадње између Свјетске банке и Црне Горе у оквиру предстојеће реформе водног сектора.

Један од кључних изазова за владе и стручњаке у овој области јесте задовољење потреба грађана за квалитетном и економски одрживом цијеном дистрибуције воде за пиће, као и управљања отпадним водама, док истовремено треба одржати корак са захтјевима правне тековине ЕУ у погледу заштите животне средине. Управо из тог разлога настао је Дунавски програм за воде у укупном износу од 9,5 милиона еура. Од почетка пројекта у мају 2013. године, у сарадњи са министарствима, регулаторима, асоцијацијама водовода и представницима локалних самоуправа из земаља Југоисточне Европе, омогућена је размјена знања између више од 600 стручњака и доносиоца политика у региону и шире.

Конференција је окупила више од 150 водећих представника сектора вода из више од 15 земаља, укључујући и представнике Регионалног водовода Црногорско приморје, који је члан Међународне асоцијације водоводних предузећа у сливу Дунава, са циљем да се разговара о оствареном напретку, као и изазовима односно будућим активностима у циљу развоја паметних политика и комуналних предузећа који ће омогућити приступ води и санитарним услугама за све грађане Дунавског слива. Остварена сарадња са регионалним, националним и локалним заинтересованим странама, афирмисање дијалога у погледу изазова и политика у сектору вода, као и јачање техничких и менаџерских капацитета институција и водопривредних предузећа, основна су окосница Дунавског програма за воде.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?