Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Блокада рада Судског савјета угрозила би реформе у области владавине права

Објављено: 04.05.2018. 16:49 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
  
Блокада избора чланова Судског савјета у Скупштини Црне Горе имала би бројне негативне ефекте на кључне реформе у области владавине права, као темеља укупног друштвеног и економског развоја Црне Горе, нагласио је потпредсједник Владе Зоран Пажин на састанку са представницима Венецијанске комисије.

Потпредсједник Пажин је изразио захвалност представницима Венецијанске комисије на дугогодишњој сарадњи и континуираном доприносу изградњи црногорског законодавног оквира по највишим европским стандардима.

У том смислу, изразио је очекивање да ће, уз подршку Венецијанске комисије, и актуелно питање избора чланова Судског савјета, које је проблематизовано одлуком опозиције да не учествује у раду Скупштине, бити превазиђено у складу са најбољом упоредном праксом.

Шеф делегације Венецијанске комисије Филип Дмитров захвалио је Потпредсједнику на дугогодишњој продуктивној сарадњи коју Црна Гора остварује са овим експерским тијелом Савјета Европе. Изразио је, такође, наду да ће сви друштвени актери у Црној Гори препознати значај несметаног функционисања судске власти и да ће, у складу са тим, показати потребну одговорност и конструктивност приликом именовања чланова Судског савјета, као тијела које обезбјеђује независност и самосталност судова и судија.

Делегација Венецијанске комисије борави у Црној Гори, на позив потпредсједника Владе Зорана Пажина, у циљу разматрања начина за превазилажења проблема могуће блокаде у раду Судског савјета, усљед најава опозиције да неће учестовати у раду Скупштине приликом избора чланова Савјета из реда угледних правника.
  
КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?