Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 75. сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 04.05.2018. 22:40 Аутор: Служба за односе с јавношћу
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
Влада Црне Горе одржала је данас 75. сједницу којом је предсједавао предсједник Душко Марковић.

Донијета је Одлука о допунама Државног плана управљања отпадом у Црној Гори за период 2015-2020 година. Допунама су дефинисана четири центра за управљање отпадом: Подгорица, Бар, Никшић и Бијело Поље, од којих центри у Подгорици и Бару већ функционишу као међуопштински и развијају се у складу са важећим ДПУО. Тим поводом, учесници у расправи су истакли посебан значај формирања центара управљања отпадом у Никшићу и Бијелом Пољу, при чему ће бити обезбијеђена регионалну покривеност за комунални отпад и предвиђен простор, сходно специфичностима локалне привреде и међуопштинске сарадње, за управљање другим врстама чврстог отпада.

Влада је донијела Одлуку о измјенама и допуни одлуке о изради Државне студије локације „Дио сектора 66 – постојећа хотелска групација и модул И“ – Велика плажа. Уговор о изради Студије је већ закључен између Министарства одрживог развоја и туризма и АРХИЕНТ доо 26.12.2017. године, са роком за израду плана од 6 мјесеци. Међутим, како би се обезбједиле планске претпоставке за реализацију Уговора о закупу комплекса ХТП „Улцињска ривијера“ АД закљученог између Владе Црне Горе и ХТП „Улцињска ривијера“ и Конзорцијума Карисма, који се налази у контакт зони простора обухваћеног Државном студијом локације „Дио сектора 66 – модул И“ – Велика плажа, одлучено је да се овај простор интегрално сагледа кроз један плански документ и да се, у складу са тим, прошири обухват планског документа чија је израда у току. Програмским задатком се тражи да на простору захвата буду предвидјени садржаји који ће омогућити висококвалитетну и дугорочну валоризацију овог дијела обале. То подразумијева планирање површина за туризам, спортско-рекреативне, услужне, јавне садржаје и урбано зеленило. Посебна пажња биће посвећена развоју инфраструктуре која омогућава пуну имплементацију стандарда еколошке и енергетске одрживости и висок степен аутономности.

Усвојена је Информација о резултатима преговора са Међународном банком за обнову и развој (ИБРД) за „Други пројекат енергетске ефикасности у Црној Гори (МЕЕП 2) и прихваћен Уговор о зајму. Планирано је да се кредитна средства у износу од 6 милиона еура користе за примјену мјера енергетске ефикасности и побољшања услова боравка у 18 здравствених објеката.

Влада је усвојила Информацију о расписивању Јавног позива за давање у закуп земљишта у својини државе на локалитету Бриска Гора – Општина Улцињ ради изградње соларне електране, са Нацртом тендерске документације за давање у закуп земљишта у својини државе на локалитету Бриска Гора – општина Улцињ ради изградње соларне електране. Нацрт тендерске документације обухвата Јавни позив којим је дефинсано давање у закуп земљишта у државној својини укупне површине 6.621.121 м², ради пројектовања, изградње, коришћења и одржавања соларне електране инсталисане снаге веће од 200 МW. Тендером се предвиђа могућност закључивања уговора о гарантованом откупу електричне енергије, по тржишним условима, чиме се избјегава могућност преузимања ризика од стране државе у смислу утицаја на раст цијена електричне енергије за потрошаче у Црној Гори. Осим тога, битни елеметни тендеске документације су и критеријуми који дефинишу право учешћа на тендеру и критеријуми који представљају основу за вредновање понуда.

Усвојена је Информација о организацији Сеа Данце љетњег музичког фестивала у Будви у периоду од 30. августа до 1. септембра 2018.године и прихваћен Уговор о сарадњи на организацији овог музичког фестивала. У расправи је истакнуто да је уз сагласност Општине Будве, а ради остварења интереса туристичке привреде и побољшања туристичке понуде у пост сезони, организатор измјестио одржавање фестивала у Буљарицу, за крај августа и почетак септембра. Влада је одлучила да подржи реализацију Фестивала износом од 300.000 еура и задужила Министарство здравља, Министарство унутрашњих послова, Министарство одрживог развоја и туризма, Министарство вањских послова и Националну туристичку организацију да, у оквиру својих надлежности, обезбиједе неопходне предуслове за његово квалитетно организовање.

Влада је усвојила Информацију о покретању поступка за давање у закуп дијела непокретности и објеката у својини Црне Горе и локација за постављање привремених објеката у националним парковима „Дурмитор“ и „Биоградска гора“. Оцијењено је да би се примјеном модела у дугорочног закупа земљишта и објеката са управљењем обезбиједила одржива валоризација постојећих објеката – ресторан на Црном језеру са припадајућим земљиштем, мотел Радован лука у оквиру НП „Дурмитор“ и ресторан на Биоградском језеру са припадајућим земљиштем и ефикасно управљање туристичком дестинацијом, кроз развој микро-дестинација, а такође обогатила туристичка понуда, кроз развој додатних садржаја. Поводом ове тачке дневног реда, Влада је задужила Министарство одрживог развоја и туризма да у сарадњи са ЈП Национални паркови образује Тендерску комисију која ће утврдити цијену закупа на годишњем нивоу, припремити и доставити на сагласност Влади тендерску документацију.

Усвојена је и Информација о приједлогу модела за давање сагласности и исплату дијела средстава опредијељених Одлуком о расподјели дијела прихода од игара на срећу за 2017. годину.

У оквиру кадровских питања Влада је именовала на дужност секретара Секретаријата за развојне пројекте Дејана Медојевића, досадашњег вршиоца дужности секретара Секретариајта.

Влада је донијела Одлуку о образовању Савјета за управљање Пројектом израде Просторног плана посебне намјене за обално подручје Црне Горе. Ради праћења израде Просторног плана посебне намјене за обално подручје Црне Горе образује се Савјет за управљање пројектом израде Просторног плана као стручно – савјетодавно тијело у саставу: Павле Радуловић, министар одрживог развоја и туризма – предсједник Савјета, и чланови: Дамир Давидовић, државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма; Биљана Јестровић, генерална директорица Директората за рударство и геолошка истраживања у Министарству економије; Ангелина Живковић, државна секретарка у Министарству саобраћаја и поморства; Вукота Станишић, руководилац Савјетодавне службе у биљној производњи у Министарству пољопривреде и руралног развоја; Александар Дајковић, генерални директор Директората за културну баштину у Министарству културе; Предраг Јелушић, директор Јавног предузећа за управљање Морским добром Црне Горе; Дејан Медојевић, секретар Секретаријата за развојне пројекте; Владимир Бератовић, савјетник предсједника Владе за стране инвестиције; и предсједници општина Херцег Нови, Котор, Тиват, Будва, Бар и Улцињ.

Кроз верификацију Записника са претходне сједнице Владе, у Предлог закона о Предсједнику Црне Горе унијете су корекције одређених формулација.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?