Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Давидовић и Гарсија Бланко разговарали о унапређењу сарадње у туизму

Објављено: 06.05.2018. 03:22 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Државни секретар у Министарству одрживог развоја и турзма г. Дамир Давидовић састао се данас са нерезидентним амбасадором Мексика у Црној Гори Њ. Е. Марко Антонио Гарсија Бланком са којим је размјенио мишљења о могућностима унапређења економаксе сарадње двије земље са посебним нагласком на сектор туризма.

Амбасадор Гасија Бланко је исказао посебно интересовање за развој привредне сарадње у области туризма и том приликом нагласио да око 19 милиона грађана Мексика путује у иностранство сваке године, те да велики број њих посјети Европу и неке од европских метропола које су на само сат лета од Црне Горе. Указао је на значајне искораке и остварене резултате које је Мексико постигао у сектору туризма у последњих 5 година, гдје је стабилно у првих 10 земаља на свијету по броју туриста са близу 40 милиона иностраних туриста у прошлој години и много већим бројем домаћих туриста. Предложио је и да се црногорска туристичка привреда представи на најзначајнием сајму туризма у тој земљи на којем су ове године учествовали представници 88 земаља са готово 1000 излагача.

Државни секретар је представио резултате које Црна Гора остварује у овој области са рекордном претходном годином када је Црну Гору посјетило преко 2 милиона туриста и остварило готово 12 милиона ноћења. Указао је и на веома добре резултате које црногорски туризам остварује у овој години гдје је раст туриста у колективном смјештају готово 27 % у прва три мјесеца ове године у односу на претходну. Представио је најзачајније инвестиционе пројекте који се реализују како на приморју тако и на сјеверу земље уз посебан нагласак на активностима на унапређењу посјете у пред и пост сезони, као и најзначанија емитивна тржишта.

Саговорници су се сагласили да постоји велки птенцијал за развој сарадње у овој области те да се у том правцу настави редовна коминукација и кординација активности како би се неки од предложених модела сарадње конкретизовали и резултирали повезивањем двије туристичке привреде.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?