Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Директор ЕМСА-е посјетио Управу поморске сигурности

Објављено: 07.05.2018. 15:33 Аутор: МСП

Директор Европске агенције за поморску сигурности (ЕМСА – Еуропеан Маритиме Сафетy Агенцy) са сједиштем у Лисабону-Португал, г-дин Маркку Муллy, посјетио је у четвртак 03.05.2018. године Управу поморске сигурности. Током посјете г. Муллy је обишао и Поморско оператвни центар (ПОЦ) Управе  поморске сигурности у Доброј води у Бару и упознао се са радом ВТС службе, Обалне радио станице Баррадио и Координационог центра за трагање и спашавање на мору - МРЦЦ Бар.

На састанку је анализирана досадашња успјешна сарадња ЕМСА-е са Министарством саобраћаја и поморства и Управом поморске сигурности, која се огледа у пружању техничке подршке Црној Гори, размијени података битних за поморску сигурност и вршењу разних обука за запослене Министарства и  Управе, у циљу достизања европских стандарда и повећања степена поморске сигурности и заштите мора од загађења са пловних објеката у Црној Гори.

Г. Муллy је на састанку похвалио напредак Црне Горе у достизању ЕУ стандарда на пољу поморске сигурности захваљујући, између осталог,  савременим системима за надзор поморског саобраћаја који функционишу у оквиру Управе поморске сигурности. На састанку је анализирано и досадашње учешће Црне Горе, односно Управе поморске сигурности,  у европским системима за поморску сигурност као ЕУ ЛРИТ Дата Центар, ЦлеанСеаНет и СафеСеаНет којим управља ЕМСА.

Подсјећамо да је раније Европска комисија одобрила учешће Црној Гори у ЕУ ЛРИТ Дата Центар и ЦлеанСеаНет и да се ова два система успјешно примјењују у Црној Гори дужи низ година. Недавно је Европска комисија одобрила учешће  Црној Гори у СафеСеаНет систему, чија имплементација је у току и званично прикључење Црне Горе на овај важан европски поморски систем се ускоро очекује.

Министарство саобраћаја и поморства

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?