Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

„Дожитивите разноликост Црне Горе путујући Коритима“

Објављено: 07.05.2018. 17:05 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
Ministarstvo održivog razvoja i turizmaMinistarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Специјализовани туристички часопис из Њемачке „Уптренд магазин“ објавио је текст о успјешно реализованом пројекту Министарства одрживог развоја и туризма „Круг око Корита“, који је реализован у оквиру програма „Развој панорамских путева“. Текст је објављен у рубрици „Најљепши путеви свијета“ и детаљно објашњава панорамску руту „Круг око Корита“, са надахнутим описима предјела на рути.

Преведени текст њемачког часописа преносимо у цјелости:

Планински предјели који одузимају дах својим дубоким канјонима, погледом у даљину и прастарим селима: доживите разноликост Црне Горе путујући Коритима, путем из снова - недалеко од Подгорице, главног града ове јужноевропске земље.

„Круг око Корита“ је први потпуно означен панорамски пут у Црној Гори који води од главног града Подгорице преко 65 километара кроз планински предио Куча све до ивице канјона Цијевне. Изванредан је за једнодневни излет, само су два-три сата довољна да уроните у један сасвим други свијет, јер ће вас панорамски пут провести кроз пејзаж различитих предјела, култура и религија.
Прије поласка исплати се обилазак главног града Подгорице, старе градске четврти Стара варош са Сахат кулом, затим Храма, бројних историјских мостова и музеја. Сјеверно од центра града налазе се рушевине града Дукље који се први пут помиње као колонија римске империје у другом вијеку.

Стара села чувају утисак о некадашњем животу људи.

Туристи које занима историја већ на првој станици након десет километара имају шта да виде: Средњевјековна тврђава Медун потиче од илирског каструма Метеона, подигнутог у трећем вијеку прије нове ере на издвојеном каменитом брежуљку. Сматра се једном од најстаријих грађевина у овом дијелу Балкана. Римске легије освојиле су Медун 167. године прије нове ере и заробиле посљедњег илирског Краља Генција. Касније је Медун постао град који се одржао више од два миленијума.

Стара села и дубоки канјон

Даље путовање се наставља у смјеру Кучких Корита кроз мјесто Убли, традиционално сједиште племена Кучи по којем је цио регион и назван. Овдје ћете стећи добар утисак о томе како су људи живјели раније у старим селима као пољопривредници.

Након око 30 километара кривудавог пута стиже се до четинарске шуме, а нешто касније и до платоа Кучка Корита. На надморској висини од 1300 метара овај плато љети има пуно сунчаних дана са пријатним температурама, а у зимском периоду доста снијега.
У мјесту Корита у подножју 1.833 метра високе планине Хум ораховски налазе се једна католичка и двије православне цркве. У православној Цркви св. Илије некада су се састајала племена, да би заједнички доносила важне одлуке. Божија кућа, која је оштећена још 50-их година прошлог вијека, уништена је током великог земљотреса 1979. године и коначно је обновљена 1993. године.

На половини руте као врхунац панорамског пута налази се 4,8 километара дуга пјешачка стаза од Кучких Корита до видиковца „Грло соколово“. Пут води кроз поља, пашњаке и букове шуме поред цркава све до видиковца на ивици канјона Цијевне, гдје можете уживати у погледу са преко 1.000 метара дубоког канјона, једном од најспектакуларнијих у Црној Гори. Западно од Кучких Корита уздиже се 1.557 метара висока планина Сокол, око које се испредају многе легенде. Очигледно је зашто су литице које се спуштају до Цијевне добиле име „Грло соколово“.

Чињенице о панорамском путу:

Рута

„Круг око Корита“ води преко 65 километара од главног града Подгорице преко мјеста Медун, Убли, Корита и Стјепово назад до Подгорице.

Трајање путовања

Дужи једнодневни излет

Саобраћајна средства

Најзабавније је поћи на кривудави пут аутомобилом, мотоциклом или малим кампером.

Главни град контраста

Град Подгорица са 190.000 становника очарава својим историјским знаменитостима и модерним грађевинама.

Предио динамичне историје

Даље путовање води кривудавим путем кроз Затријебач са селима Делај, Стјепово и Рудине. На окукама се отвара поглед на Скадарско језеро на хоризонту. Затријебач има богату и дугу традицију. Данас је овдје још око 30 домаћинстава - прије око пола вијека било их је више од 300. Људи овдје живе претежно од пољопривреде и узгајања стоке. За ова села су карактеристични ниски камени зидови који ограђују имања и поља.

Са видиковца у селу Делај пружа се широки поглед на 700 метара дубоки канјон Цијевне и њену тиркизну воду. Препоручујемо и кратку шетњу до видиковца у селу Стјепово.

Након села Рудине пут се дуго пење и пружа прекрасан поглед на масив Проклетија на истоку и Подгорицу на западу. Рута се затим наставља низбрдо према Фундини, названој по 76 извора који су некада снагом воде у тој области покретали 30 воденица. Захваљујући свом географском положају са пуно сунца, Фундина се сматра „баштом Куча“. Овдје се на надморској висини до 700 метара сусрећу медитеранска и планинска клима. У старом мјесту данас живи још око 50 људи - средином прошлог вијека било их је око 450. То је једино село у Кучима гдје заједно живе православци, албанци католици и албанци муслимани - и то одувијек у миру и хармонији.

Још једном скрените са панорамског пута за лијеп завршетак руте и посјетите споменик у знак сјећања на битку код Фундине 1876. године, када је црногорски народ отјерао трупе Отоманског царства. Поглед се протеже преко Скадарског језера дуж приморских планина до главног града Подгорице и околних брда. На путу назад направите још једну кратку станицу на препознатљивој оштрој кривини да бисте бацили поглед на водопад и остатке воденице прије него што се вратите у садашњост у Подгорици.

Туризам у замаху

На мање од два сата лета од Минхена налази се држава Црна Гора са 660.000 становника. Посљедњих година овдје цвјета туризам. Ова земља црних планина, јунака који су у средњем вијеку протјерали Турке са својих планина и гусара који су нападали венецијанске бродове још увијек је непозната многим путницима. Путовање у Црној Гори исплати се и купачима и планинарима: црногорска обала дуга је око 300 километара, од чега је 70 километара плажа, а тик изнад ње уздижу се планине до надморске висине од 2.500 метара.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?