Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић отворио ФРЕИ: ЦГ економија наставља динамичан раст, БДП ће бити изнад планираног

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Потпредсједник Владе за финансијски систем и економску политику Милутин Симовић поручио је пословној заједници и страним инвеститорима да досадашњи резултати Владе дају право за оцјену да ће црногорска економија и наредних година наставити динамичан раст и да ће повећање БДП-а бити изнад планираног.

„У протеклој години обезбиједили смо дугорочну стабилност јавних финансија, одговорним и одлучним спровођењем мјера фискалне консолидације, пажљиво водећи рачуна да очувамо развојну компоненту. Захваљујући таквој, пажљиво креираној и спроведеној економској политици, остварили смо раст БДП-а од 4,4% - међу највећим у Европи и створили услове за убрзану реализацију капиталних развојних пројеката“ – рекао је потпредсјдник Владе Милутин Симовић отварајући вечерас у Будви овогодишњи Фестивал инвестиција и некретнина (ФРЕИ – Фестивал оф Реал Естате Инвестментс).

Потпредсједник Симовић је подсјетио да је прошлогодишњу манифестацију отворио најавом скорог чланства наше земље у НАТО-у уз оцјену да је то најбољи глобални безбједносни оквир и истовремено неопходан услов и гаранција стабилног економског раста и развоја и ново охрабрење за све инвеститоре. Додао је да је најавио и успјешан наставак европских интеграција и даље унапређење пословног амбијента и да је све три најаве Влада успјешно реализовала.

„Колико смо успјели у томе, најбоље говоре бројни међународни извјештаји: Према најновијем извјештају Свјетске банке о лакоћи пословања (Доинг Бусинесс 2018), Црна Гора је напредовала девет мјеста и заузела 42. мјесто. Према Индексу економских слобода који је ове године објавила Херитиџ фондација, у односу на претходну годину напредовали смо 15 мјеста и заузели 68 позицију. Напредак су препознале и агенције за процјену кредитног рејтинга које су унаприједиле позицију Црне Горе. Овакве охрабрујуће оцјене, резултат су и партнерског односа који Влада пажљиво гради са пословном заједницом, кроз континуирану, отворену и конструктивну комуникацију са предузетницима, инвеститорима и њиховим удружењима“ – рекао је потпредсједник Симовић.

Говорећи о досадашњем учинку Владе вицепремијер задужен за економску политку подсјетио је и на рекордне резултате прошлогодишње туристичке сезоне и додао да је охрабрен најавама и очекивањима од ове сезоне.

„Потврда нашег оптимизма је и извјештај Свјетског савјета за путовања и туризам (WТТЦ) за 2018. годину, у коме је Црна Гора позиционирана као једна од најбрже растућих туристичких дестинација на свијету, а свјетски медији у бројним коментарима овога извјештаја, додали су како је 'ова мала балканска земља и идеална дестинација за куповину некретнина'. Такође, Црна Гора је заузела пето мјесто на листи за 2017/2018. годину, ТОП 20 туристичких локација будућности, специјализованог одјељења Фајненшиал Тајмса (ФИНАНЦИАЛ ТИМЕС-а) за стране директне инвестиције, што представља јасну поруку инвеститорима о потенцијалу за реализацију најзахтјевнијих пројеката у области туризма“ – рекао је потпредсједник Владе Милутин Симовић.

Закључујући обраћање пословној заједници и инвеститорима потпредсједник Владе Милутин Симовић је рекао да ће Влада наставити посвећено да ради на реализацији политика које ће обезбиједити остваривање економског развоја, развој предузетништва и даље унапређење пословног амбијента.
Фестивал инвестиција и некретнина - ФРЕИ је значајан регионални скуп који се традиционално одржава сваке године у Будви.

Кроз разноврстан програм у различитим изложбеним и презентационо-расправним формама, ФРЕИ анализира актуелни инвестициони тренутак у Црној Гори и у земљама региона и препознаје свјетске трендове и даје пројекције будућих дешавања у сектору некретнина и инвестиција.

На скупу учествују инвеститори, компаније из области некретнина, представници државних органа, инфраструктурних предузећа, представници међународних институција и стручњаци из области просторног планирања и развоја, инфраструктуре, архитекте, банкарства и др.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                 
                  
  
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?