Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Изјава потпредсједника Владе и министра правде Зорана Пажина након посјете редакцији НД Вијести: Органима безбједности дате јасне инструкције

Објављено: 09.05.2018. 23:37 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
„Министар унутрашњих послова и ја посјетили смо данас редакцију НД Вијести, гдје смо разговарали са управом и запосленима поводом синоћњег бруталног напада на њихову колегиницу, новинарку Оливеру Лакић.

Овај напад представља тежак удар на темељне демократске вриједности Црне Горе. Зато је неопходно да починиоци овог срамног чина добију снажан и недвосмислен одговор државе, али и читавог друштва. Одговорност извршне власти је овдје јасна – органима безбједности је наложено да овом случају посвете све расположиве ресурсе, да уложе сав труд и сва знања да се починилац овог гнусног дјела што прије пронађе и приведе правди. Инструкције које су дате су веома јасне и Влада овдје очекује брзе и конкретне резултате. То од нас, са правом, очекују не само припадници новинарске професије, већ и читава Црна Гора.

Међутим, као друштво не смијемо стати само на хапшењу одговорних за овај напад. Недопустива је пракса, и ту се у потпуности слажем са колегама госпође Лакић, да судови изричу казне близу законског минимума за кривична дјела која представљају бруталан атак на друштвене вриједности. Као бивши дугогодишњи судија и данас министар правде, лично ћу иницирати дјалог са представницима судске власти са циљем да наше правосуђе препозна ово значајно друштвено питање. Казне које судови изричу за насиље над новинарима морају слати снажну и недвосмислену поруку државе да је напад на новинаре заправо напад на право Црне Горе да слободно мисли и слободно говори и да сваком ко се на то усуди слиједи најоштрија казна.

Синоћ и данас је Црна Гора једногласно осудила овај напад на слободу говора и показала нулту толеранцију за насиље као реакцију на различито или критичко мишљење.

Морамо, међутим, као друштво и сви појединачно показати и много више разумијевања за различита и критичка мишљења и, заједно, како дјелима тако и ријечима, доприности креирању повољног амбијента за слободу изражавања.“

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?