Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Заједничке туристичке руте Балкана

Објављено: 10.05.2018. 19:34 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Генерални директор Директората за развој туристичке дестинације и туристичку инфраструктуру у Министарству одрживог развоја и туризма, Ћазим Хоџић, учествовао је на састанку „Заједничке туристичке руте Балкана“. Састанак, на коме се разговарало о заједничком наступу земаља региона према удаљеним емитивним тржиштима, одржан је у Софији 8. маја.

Поред представника Црне Горе и домаћина Бугарске, састанку су присуствовали и представници Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Албаније, Македоније, Грчке, Румуније, Словеније и Турске. Учесници су разговарали о идеји креирања заједничких балканских туристичких рута, могућностима прегограничне сарадње за овакве руте, као и могућностима и начинима промоције. Основна идеја је да све земље учествују у креирању и промоцији заједничких рута према удаљеним тржиштима, првенствено у Азији и Сјеверној Америци. Оваквим наступом, осим нижих трошкова промоције, значајно ће се повећати шанса за привлачење туриста са ових тржишта с обзиром на то да би се регион представио у цјелини. Учесници су предложили критеријуме за избор знаменитости и мјеста која би била погодна за руте и посјете. У првом реду, предложени су локалитети који су под заштитом УНЕСЦО-а, као и главни градови и туристичка мјеста у земљама на рути. 

У жељи да се креира конкурентан туристички производ, учесници су се сложили да је за заједничке туристичке руте Балкана потребан континуиран напор у различитим аспектима, првенствено у развоју производа, маркетингу и финансирању. У октобру ове године предвиђено је ново окупљање, када ће се пројекат подићи на национални ниво, а очекује се да прва заједничка понуда буде комплетирана и представљена 2019. године.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?