Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић и европски комесар Хан: ЦГ лидер у интеграцијама, треба још рада на владавини права и слободи медија

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu
   
  

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић и комесар Европске уније за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан поручили су да је Црна Гора лидер у европским интеграцијама, али да нашу земљу очекује још корака међу осталим и у борби против организованог криминала и слободи медија. Обојица су на пријему који је поводом Дана Европе у Тивту приредио комесар Хан поменули недавни напад на новинарку Оливеру Лакић.

Комесар Хан је поновио да је Стратегија за Западни Балкан, коју је Европска Комисија усвојила прије неколико мјесеци, веома важан политички сигнал охрабрења и јасно потврђује да су врата Уније отворена за Западни Балкан, али није бланко чек. Како је истакао, јачање судства, јача борба против корупције и организованог криминала, стварање средине која у потпуности гарантује слободу изражавања и медија, обезбјеђење и омогућавање атмосфере и искрене сарадње са цивилним сектором су кључни изазови који имају директног утицаја на живот грађана, запошљавање и пословне могућности. У том контексту, осврнуо се на напад на истраживачку новинарку Оливеру Лакић, нагласивши да су безбједност и слобода медија шири показатељ владавине права у демократији и зато кључан за европски пут Црне Горе.

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

Предсједник Владе је био изричит – руководство безбједносних органа из надлежности Владе биће мијењано док не пронађе починиоце и налогодавце напада.

„Одлучно осуђујем тај кукавички чин као догађај који је по својој природи напад на демократију и грађанске слободе, и атак на независне медије и демократске институције. Независни медији и професионални новинари су продужена рука сваког демократског система“ – рекао је предсједник Владе.

Додао је да су и поред најснажнијих осуда које је Влада упутила одмах по сазнању за напад регистровани присуство и изјаве солидарности највиших функционера служби безбједности и тужилаштва, које, рекао је премијер, свакако поздравља.

„Међутим, солидарност је само једна компонента јавне и друштвене одговорности, а суштинске су обавеза ефикасне истраге и способност за потпуно расвјетљавање овог догађаја. А она подразумијева откривање починилаца и налогодаваца и њихово процесуирање. Зато нећу прихватити ништа осим резултата који очекујем – а то је хапшење починилаца овог кривичног дјела. Желим и да поручим да ће директори и руководство безбједносних служби и органа, који су у надлежности Владе, бити мијењани све док не пронађемо оне који су способни да рјешавају овакве и сличне криминалне случајеве. А за оне старјешине и руководиоце који нијесу у Владиној надлежности, јавно ћу захтијевати преиспитивање и њихове одговорности, односно способности код других грана власти које су надлежне за њихов мандат. Дакле, желим да поновим и са овог мјеста – Влада неће толерисати нападе на новинаре. А њихова сигурност, и безбједност грађана, биће мјера нашег повјерења и подршке онима који су најодговорнији за рад и резултате институција. Сматрам да баш у оваквој прилици, када славимо тековине слободе и демократије, треба да покажемо и своју одлучност, али и способност одбране тих вриједности када су угрожене“ – рекао је предсједник Владе.

 Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

Текст обраћања предсједника Владе Душка Марковића на пријему који приређује комесар Јоханес Хан поводом Дана Европе

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/иМПл3оqвЦ3с

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?