Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Новом Саду: Односи ЦГ и Србије одлични, на привредницима и предузетницима је да као стубови развоја буду креативни, храбри и иновативни

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
Потпредсједник Владе Милутин Симовић саопштио је данас у Новом Саду да је по обиму робне размјене Србија први и најзначајнији партнер Црне Горе, да је то резултат добрих политичких и укупних билатералних односа Републике Србије и Црне Горе, и позвао привреднике и предузетнике да као стубови даљег развоја економије двију држава буду храбри, креативни и иновативни.

„Овако добри међукоморски и привредни односи свакако су резултат веома добрих политичких и укупних билатералних односа Црне Горе и Републике Србије. Двије пријатељске земље и наше владе су креирале позитиван политички оквир, заснован на међусобном поштовању и уважавању сопствених интереса, оквир који је створио повољан амбијент за економско повезивање и укупну регионалну сарадњу. По обиму робне размјене Србија је први и најзначајнији партнер Црне Горе. У 2017. години остварена робна размјена износила је 561,7 милиона еура, односно 21% укупне црногорске размјене, што је за 4,1% више у односу на годину раније. Робна размјена са Војводином је у години за нама била до сада рекордна и њена вриједност се процјењује на око 174 милиона еура“ – рекао је потпредсједник Владе Црне Горе за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић у Новом Саду обраћајући се Пословном форуму Војводина – Црна Гора.

Вицепремијер је позвао привредне коморе Црне Горе, Србије и Војводине да иначе одличну сарадњу интензивирају на имплементацији заједничких пројеката, а компаније из Војводине и Републике Србије да наставе да улажу и покрећу послове и пројекте у Црној Гори.

„Према подацима Централне банке Црне Горе, вриједност директних инвестиција српских компанија у периоду од 2006. до новембра 2017. године износила је 436 милиона еура, што их укупно сврстава међу 10 највећих од преко 110 земаља које су инвестирале до сада у Црну Гору. У 2017. години прилив инвестиција из Србије износио је 30,6 милиона еура. У прошлој, рекордној години за црногорски туризам, у којој је остварен рекордан број посјетилаца (преко 2 милиона) и рекордан приход од туризма (близу једне милијарде еура), Црну Гору је посјетило преко 405 хиљада туриста из Србије, који су остварили близу 3 милиона ноћења. У односу на могућности и потенцијал који Црна Гора има и ове бројке такође могу бити значајно веће, на обострану корист. Зато вас и позивам да у још већем броју искористите прилику за представљање на сајмовима и пословним форумума у Црној Гори, који су увијек прилика за повезивање привредника и упознавање са атрактивним пословним и инвестиционим амбијентом у Црној Гори“ – рекао је потпредсједник Симовић додајући да је за Црну Гору охрабрујуће што је у првом кварталу ове године на тржите Србије извезла производа у вриједности од 21,2 милиона еура, 43,2% у односу на исти период прошле године.

Потпредсједник Симовић је информисао Форум о одличним резултатима економске политике Владе Црне Горе у прошлој и овој години, укључујући и привредни раст од 4,4%.

„Влада Црне Горе, Влада Републике Србије и Покрајинска влада су најодговорније за стварање политичког и економског оквира који ће вам обезбиједити несметано тржишно пословање, у којем ћете зависити само од вашег рада. Оквир у коме ћете моћи да реализујете ваше предузетничке визије, јер сте Ви стубови развоја економије наших држава. Зато, будите креативни, храбри и прије свега иновативни. Размјењујте искуства и константно откривајте нова поља могуће сарадње, пратите комуникационе и технолошке трендове 21. вијека, презентујте ваше производе и услуге и увијек стремите да будете најбољи“ – рекао је потпредсједник Владе Црне Горе Милутин Симовић у Новом Саду на Пословном форуму Војводина – Црна Гора.

Говорећи о политичким приликама потпредсједник Симовић је у име Владе Црне Горе изразио задовољство политиком Републике Србије која црногорску заједницу подстиче на очување самобитности и идентитетске различитости.

"Бити у Војводини немогуће је, а не сјетити се бројних Црногораца који су након ИИ свјетског рата добили прилику да на плодној војвођанској равници заснују свој дом и прилику да се остваре као лојални грађани Републике Србије, пажљиво његујући свој национални црногорски идентитет, свој језик и своју културу", изјавио је потпредсједник Симовић.

 

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?