Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана конференција за медије након 77. сједнице Владе Црне Горе

На конференцији за медије одржаној након сједнице Владе, министар туризма и одрживог развоја Павле Радуловић упознао је јавност са Нацртом просторног плана посебне намјене за обално подручје Црне Горе, Нацртом просторног плана посебне намјене Национални парк „Проклетије“, Информацијом о спроведеном Међународном тендеру за избор извођача радова на ремедијацији тла локације Бродоградилишта Бијела и Информацијом о Пројекту рјешавања стамбених потреба грађана по повољним условима – наставак Пројекта 1000 + ИИИ фаза, усвојеним на данашњој сједници.

Говорећи о Нацрту просторног плана посебне намјене за обално подручје Црне Горе, министар Радуловић је истакао да је по први пут примијењен нови концепт планирања једнаких могућности за све, наводећи да нема више тачкастог планирања, односно омогућавања градње на појединим локацијама, већ је читав појас од 1 км одмака од обале обиљежен као зона за развој туризма.

„Насеља која се већ налазе остају тамо са врло строго прописаним правилима на који начин се та насеља могу ширити. Да бисмо спријечили неконтролисано ширење насеља на нашој обали, тај смо простор заштити и намијенили га развоју туризма“ – рекао је министар, додајући да ће се поштовати сва професионална правила планирања, међународне конвенције, дакле простори који су заштићени од стране Унесцоа као културна баштина, простори који су заштићени као природна баштина, као и да ће се заштитити Солана. Такође, министар је обавијестио јавност да, иако је овај План већ једном прошао јавну расправу, она ће поново бити организована и тим поводом ће се у свих 6 приморских општина разговарати са грађанима и потенцијално заинтересованима и сагледати примједбе и сугестије на ово планско рјешење.

Када је ријеч о Нацрту просторног плана посебне намјене Национални парк „Проклетије“, министар Радуловић је навео да се сагледавају могућности одрживог развоја и становништва и онога што су евентуални туристички капацитети.

„Тако да ћемо пробати да преуредимо зоне заштите у оквиру Национални парк и омогућимо прије свега, становништву угодан, односно лагодан живот, а онда и да отворимо могућност за евентуалну валоризацију природних потенцијала, уз наравно, апсолутно поштовање принципа одрживог развоја и заштите животне средине“ – поручио је министар.

Министар је обавијестио јавност и о детаљима Информације о спроведеном Међународном тендеру за избор извођача радова на ремедијацији тла локације Бродоградилишта Бијела и нагласио да је одабран извођач радова, у процедури коју је прописала Свјетска банка:

„То је команија Валго. Износ је нешто испод 19 милиона еура и очекујемо да тај посао брзо отпочне. Уговором је предвиђен период од 21 мјесеца да се овај посао заврши“.

На крају, говорећи о наставку Пројекта 1000 +, министар Радуловић је изразио задовољство условима који су утврђени након дугих преговора са Европском банком за развој. Како је навео, вриједност пројекта је 20 милиона еура, од којих са 10 милиона учествује Европском банком за развој, а са 10 милиона ће учествовати комерцијалне банке, фиксна каматна стопа је 2,99 %, рочност је 20 година и није потребно обезбиједити учешће током подизања кредита.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
  

 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?