Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на конференцији за медије: ЦГ има разлога да буде задовољна - Јадранско-јонска цеста ушла у агенду европских трансатланских коридора које ће финансирати ЕК

СОФИЈА САМИТ: Излагање предсједника Владе Душка Марковића на конференцији за медије

 
Služba za odnose s javnošću
Предсједник Владе Душко Марковић је на конференцији за медије одржаној након Самита ЕУ – Западни Блакан у Софији поручио да са задовољством и великом сигурношћу може рећи да је Самит успио и да ће његови резултати бити видљиви у времену које долази.

„Овај Самит није само успио због тога што се одржава након 15 година Самита ЕУ – Западни Балкан који се одржао у Софији, већ као што сам рекао, и по његовим резултатима. Данас смо били по први пут у прилици да видимо да напори ЕУ када је у питању Западни Балкан, његова европска и свеукупна перспектива, су дали резултате и, данас можемо рећи да никада није извјеснија и никада није сигурнија европска будућност, како Црне Горе, тако и осталих земаља Западног Балкана, кандидата за чланство у ЕУ“ – рекао је премијер Марковић.

Навео је да је данас у Софији усвојена и Декларација у којој су дефинисани принципи, мјере и политике које ће у овом смислу пратити читав процес. Као веома важним оцијенио да се у њој препознаје енергија и земаља чланица ЕУ, али и земаља Западног Балкана да је претворе у реална очекивања и у реалне потребе грађана цијелог региона.

Поред тога, на Самиту је било ријечи о економским перспективама, агенди повезивања, инфраструктурној и дигиталној агенди, као и кретању и повезивању младих људи у региону и у Европи у цјелини.

„Дакле, говорили смо, не само о повезивању унутар региона Западног Балкана, него и о повезивању Западног Балкана са ЕУ. Оно што је сасвим извјесно је да највећи дио, рекао бих, готово све је на нама земљама Западног Балкана, да урадимо посао који је неопходан да би имали прилику да дотакнемо или освојимо европске вриједности које баштини ЕУ. Због тога су наше обавезе на пољу владавине права, реформе правосуђа, борбе против организованог криминала и корупције, наравно када је у питању Црна Гора и друге земље - слобода медија, нешто што мора бити у фокусу свих политика. Јасно сам данас рекао да Црна Гора у овом тренутку има одговоре на тако тешка и изазовна питања. Чак и на оне проблеме који нам се намећу, а нијесмо свјесни због чега и одакле нам долазе, али сасвим сигурно знамо да на њих требамо наћи одговор“ – поручио је предсједник Владе.

Како је истакао, билатерални сусрети са предсједницима холандске и финске Владе, састанци са канцеларком Меркел, као и са извршном директорицом Свјетске банке, представљали су прилику за разговоре о ономе што је Црна Гора постигла, али и ономе што су њене могућности и о њиховом претворању у реалну вриједност Црне Горе и сваког њеног грађанина. У том смислу, навео је да га је веома обрадовала оцјена напретка Црне Горе, њена улога у региону и однос према европским вриједнсотима и политикама ЕУ, али и очекивања да о виталним питањима демократије и политичког система, мора постојати јасан и брз одговор.

На крају конференције, премијер Марковић је поручио:

„Црна Гора има разлога да буде задовољна, што смо у Декларацији на наше инсистирање добили, и да кажемо, перспективу кључног развоја, кључног инфраструктурног пројекта, тзв. „плавог аутиопута“ или Јадранско-јонске цесте. На наше инсистирање, које је започето још у Лондону, тај пут је ушао у европску агенду, агенду европских трансатланских коридора које ће финансирати Европска комисија и, рекао бих, да је то добра вијест за Црну Гору, за сваког грађанина, за привреду, за послодавце и укупне наше перспективе“.

Велики и тежак тренутак за новинарку Лакић, али исто тако једнак и тежак тренутак за државу и њене демократске институције

Одговарајући на питање новинара да прокоментарише наводе комесара Хана да ниједна земља региона није спремна за чланство у ЕУ и Тајанија да је могуће да ће Црна Гора ући у ЕУ до 2025. године, премијер је истакао да европску агенду или европску перспективу не треба стављати у контекст трке и упоређуивања са другима у региону, него да Црној Гори треба да ради свој посао и када га заврши да заслужимо оно што јој припада - а то је чланство у ЕУ.

„Дакле, комесар Хан је рекао истину да нико од нас у овом тренутку није спреман за чланство у ЕУ, тек треба да изградимо нашу спремност, али је Црна Гора најближа том чланству и то је данас господин Тајани рекао директно. У свом излагању је рекао да очекује да ће Црна Гора постати чланица ЕУ до 2025. Ви знате да се то поклапа и са мојим опредељењем и опредељењем Владе на чијем сам челу, да ове преговоре окончамо у наредних 4, до 5 година и започнемо процес на формализацији нашег чланства. Дакле, нијесмо у овом тренутку спремни за чланство али Црна Гора је билзу тог чланства, мислим да је најближа том чланству и урадићемо све да ту прилику искористимо на начин како то одговара нашим интересима, државним и наравно инетресима наших грађана“ – поручио је предсједник Владе.

На питање о чему је конкретно разговарао са канцеларком Ангелом Меркел, премијер Марковић је рекао да је канцеларка похвалила оно што ради Црна Гора на европском путу, а и посебно њену региону, искаузујући посебно поштовање за напор у рјешавању границе са Косовом. Нвео је да је било ријечи и ослабостима, наглашавајући да неопходно је да се више ради на јачању владавине права, квалитетнијој и ефикаснијој борби против организованог криминала и корупције, као и питању слободе медија. У том контексту, премијер је истакао да је у односу на случај напада на новинарку Оливеру Лакић, поручио да је то, ко год стоји иза тога и са којим год мотивима, највећа и најбржа штета наношена земљи у последњих 30 година и да ће као предсједник Владе урадити све да да се пронађе и извршиолац и налогодавца.

„Ово да, поновим још једном, је велики и тежак тренутак за новинарку Лакић, али исто тако једнак и тежак тренутак за државу и њене демократске институције. На овоме полажемо сви испит. И позивам вас из медија да не будемо са двије стране линије, него да и на овом питању и на анализи овог догађаја, на проналаску интереса да се ово деси у Црној Гори у једном веома специфичном тренутку, позитивном тренутку за Црну Гору у којем је политичка стабилност обезбијеђена, на видику решавање кризе у парламенту, наша економија има динамичан и убрзан раст, отврарају се нова радна мјеста, инвеститори хрле у Црну Гору, и да нам неко ово направи је заиста за озбиљну анализу, не само нас у власти, прије свега нас, али ми ћемо затражити разумијевање и подршку свих медија чији је ово интерес. Дакле, са канцеларком Меркел смо разговарали и о том питању“.

Говорећи о имену главног опреговарача, премијер је рекао да је Влада одлучила да ће Канцеларија главног преговарача бити у Кабинету Предсједника Владе

„На тај начин желимо да, и ја лично, а и Влада преузме да кажемо већу одговрност у односу на преговарачки процес уи овом важном тренутку, него до сада. Имам име и не само главног преговарача него и његових замјеника, једног који ће се бавити преговорима, а други који ће се бавити преговорима. Не бих говорио о именима јер треба да добијемо формалне услове, усвајања систематизације вјероватно на наредној сједници владе, онда ће влада извршити избор“.

Одговарајући на питање новинара да ли ће последња дешавања успорити пут Црне Горе према ЕУ и да ли је канцеларка Меркле или неко од других европских лидера помињао клаузулу баланса, предсјеник Владе је навео да нико није помињао клаузулу баланса, већ су сви су говорили позитивно о оном што је Црна Гора урадила до сада, као и да су сви сложили да је ово тренутак у којем мора постојати одговор на сложеније изазове у преговарачком процесу.

Туск: Не видим другу будућност за Западни Балкан осим ЕУ – нема алтернативе, нема плана Б

Предсједник Европског савјета Доналд Туск је на конференцији за медије након пленарне сесије Самита Европска унија – Западни Балкан изјавио да је данас реафирмисана посвећеност европској перспективи Региона.

„ЕУ јесте и остаће најпоузданији партнер читавог Западног Балкана“, поручио је Туск.

„Разговарали смо о економском, дигиталном и инфраструктурном повезивању. Између осталог, договорили смо се да радимо на смањењу цијена роминга и да створимо што повољније услове за приватне инвестиције омогућавајући добијање банкарских гаранција. Желим да будем јасан - агенда повезивања није ни алтернатива ни замјена за проширење. То је начин да искористимо вријеме између како наши грађани не би морали да чекају на бенефите ЕУ интеграција. Не видим другу будућност за Западни Балкан осим ЕУ. Нема алтернативе, нема плана Б“, нагласио је предсједник Европског савјета.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/ЦТЈДqК1мОмА

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?