Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић за празничну Побједу: Показали смо одлучност и способност да одбранимо виталне националне интересе

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆUSLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Предсједник Владе Душко Марковић поручио је у интервјуу Побједи, датом поводом Дана независности, да је Црна Гора у протеклих дванаест година успјела да значајно подигне животни стандард грађана са 3.460 еура бруто домаћег произвора по глави становника 2006. на двоструки износ, да повећа просјечну плату са 286 еура 2006. године на 510 еура 2018. године, да смо оставили најкомплекснији и најболнији дио транзиције иза себе, да смо уз снажну општу инвестициону активности покренули и грандиозне пројекте аутопута и подморског кабла, као и да смо показали одлучност и способност да одбранимо виталне националне интересе када су они били угрожени.

„Црна Гора је током протеста октобра 2015. године и сценарија припремљеног за јесен 2016. године, била изложена до тада невиђеној унутрашњој и спољној агресији, која је била и политичка, и безбједносна, и економска. Данас се виде размјере тог сценарија, са свим могућим посљедицама. Свједоци смо да се покушава пласирати теза да мета те агресије 2015. и 2016. године није била Црна Гора, него наводно само њен пут у НАТО. То су апсурдни изговори. Јер да су успјели у својим намјерама, демократска и еворпска Влада била би збрисана, а држава Црна Гора окренута другом систему вриједности. Опасности постоје и даље. Али када покажете отпорност, одлучност и способност да браните и одбраните виталне националне интересе, онда су и противници опрезнији. Рекао бих, дакле, да опасност није прошла, али да је њен интензитет слабији“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић у интервјуу објављеном данас у празничном двоброју Побједе.
   
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆUSLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
     
Упитан да оцијени највећа достигнућа и проблеме Црне Горе у протеклом раздобљу предсједник Марковић је изнио низ података о напретку нааше земље, али ке указао на изазове који предстоје.   
     
„Најкомплекснији и најболнији дио транзиције је далеко иза нас. И у том погледу смо испред осталих држава Региона. Међутим, постоји још доста изазова на путу развоја и повећања животног стандарда. Морамо даље унапређивати пословни амбијент, а нарочито капиталну инфраструктуру – аеродроме, путеве, жељезницу, енергетску и дигиталну инфраструктуру.Паралелено са тим морамо поједноставити административне процедуре за валоризацију наших развојних потенцијала. Управо због тога истовремено радимо на три важна законска текста: закону о јавно-приватном партнерству, закону о концесијама и закону о јавним набавкама.На тај начин створићемо неопходан правни оквир, а истовремено подизати ниво професионализма и компетентности – тако да наша администрација буде у стању да ефикасније обезбиједи квалитетну реализацију инвестиционих одлука“ – рекао је предсједник Владе.
    
Премијер је рекао да је бруто домаћи производ по глави становника 2006. у Црној Гори износио око 3.460 €, а да је данас је двоструко виши.

„У 2006. просјечна зарада била је 282 €, а данас она износи 510 €. Повећали смо број запослених за преко 31.500 лица у односу на 2006. годину. Томе је допринио економски раст од око 3,3% просјечно у протеклих 12 година. Данас је Црна Гора у фази динамичног развоја готово свих сектора привреде. У протеклих неколико година покренули смо два грандиозна и слободно могу рећи историјска инфраструктурна пројекта – аутопут и подморски енергетски кабал, чија је укупна вриједност близу двије милијарде еура. У туризму имамо уговорене пројекте вриједне више од три милијарде еура. Рекордну туристичку сезону из 1987. надмашила је 2017, а подаци из прва четири мјесеца 2018. недвосмислено указују да ћемо ове године премашити прошлогодишњи резултат. У Сјеверном региону никада није било толико динамичног улагања у инфраструктурне и туристичке капацитете и пољопривреду. О снажној инвестиционој активности у земљи свједочи економски раст у прошлој години од 4,4%, што је једна од највећих стопа раста у Европи. То је резултирало отварањем више од четири хиљаде нових радних мјеста у 2017. години, и смањењем стопе незапослености на 16,1%. Подаци за први квартал 2018. показују да постоји могућност да прошлогодишњу стопу економског раста достигнемо и у овој години“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

На питање о дометима прошлонедјељеног Самита Европске уније и Западног Балкана у Софији предсједник Владе је оцијенио да сви треба да будемо задовољни резултатима јер је Европска унија коначно разумјела потребе за развојем и повезивањем унутар Западног Балкана што укључује и Јадранско-јонски путни правац.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Када је о Црној Гори ријеч, Премијер је исказао задовољство резултатима састанака са канцеларима Њемачке и Аустрије и премијерима Холандије и Финске као и чињеницом да је потврђена лидерска позиција Црне Горе у европским интеграцијама и да је јасно потврђена европска перспектива држава Региона и то на основу индивидуалног напретка.

Упитан о томе који је рок након којег ће евентуално услиједити смјене надлежних за рјешавање напада на новинарку Оливеру Лакић предсједник Владе Душко Марковић је рекао да је напад нанио немјерљуву штету Црној Гори и њеном имиџу. да Држава мора директно и снажно да одговори на рукавицу која јој је бачена у лице, и да, што се тиче рокова сви ми још чекамо да Тужилаштво и други надлежни органи кажу – могу ли ријешити случај или не.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?