Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић на отварају Форума То Бе Сецуре: ЦГ је стабилно на зацртаном путу, али је Балкан и даље „недовршен посао“

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
    
                                                       
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић поручио је отварајући Форум То бе Сецуре у Будви да је Црна Гора на неповратном и стабилном путу будуће чланице ЕУ који смо давно и без дилема зацртали, али да је Балкан је и даље „недовршен посао”, оптерећен проблемима те да стога треба рјешавањем отворених питања у Региону, охрабривањем и подстицањем добрих трендова и спровођењем реформи искористити чињеницу да је у последње вријеме и у Бриселу и у Вашингтону обновљен интерес за овај дио свијета.

„Црна Гора је на неповратном и стабилном путу који смо давно и без дилема зацртали. Али Балкан је и даље 'недовршен посао'. И прва дискусија на овом форуму, рекао бих с пуним правом, посвећена је Западном Балкану и раскораку између проблема заосталих из прошлости и изазова које је донијело модерно доба. Промијењена геополитичка ситуација у којој се Балкан још једном нашао на судару интереса, илегалне миграције, тероризам, пораст хибридних пријетњи, економска нестабилност... само су нека питања која оптерећују регион. Међутим, важно је препознати позитивне трендове, охрабрити их и додатно подстаћи. Процеси прикључења ЕУ и НАТО-у су се историјски показали, и настављају да то буду – главни покретачи демократских и реформских процеса. Свједоци смо да постоје покушаји да се осујети опредјелјеност региона да буде дио европске и евроатлантске породице. Зато је важно радити на очувању и пуном остварењу ове визије. Свака алтернатива овим процесима нас враћа уназад и угрожава демократске и цивилизацијске искораке које смо направили“ – рекао је премијер Душко Марковић обраћајући се учесницима осмог Форума То бе Сецуре – скупа на којем се традиционално сваке године окупља више стотина званичника, представника академске заједнице и стручњака из области безбједности и вањске политике.

ЦГ у НАТО-у активно заступа и промовише политику отворених врата

Говорећи о нашој земљи предсједник Владе је рекао да је овај форум другачији од ранијих јер је Црна Гора између два догађаја постала чланица НАТО-а.

„Тиме не само што смо добили најбољу гаранцију очувања наше суверености већ и створили предуслове за трајну безбједност наших грађана и напредак друштва. Интересовање озбиљних инвеститора који желе да улажу у Црну Гору непрестано расте, као и наша економија. У прошлој години имали смо импресивни раст економије од 4,4% а показатељи у првом кварталу ове године дају разлога за оптимизам да идемо ка сличним параметрима. Ове године већ имамо за 20% више туриста у односу на исти период прошле године, у којој смо премашили најбоље резултате у туризму у последњих 30 година. Поред свеобухватних реформи и мјера које Влада предузима, то је свакако и резултат предзнака стабилности који сада имамо као чланица НАТО-а“ – рекао је Премијер Марковић.

Додао је да наша земља као чланица НАТО-а активно учествује у испуњавању приоритета Алијансе као и да активно заступа и промовише политику отворених врата што сматрамо посебно значајним јер је то у складу са нашом традиционалном конструктивном улогом у региону.

„На томе смо ангажовани у оквиру НАТО-а, билатерално, као и кроз регионалне иницијативе, попут Америчко-јадранске повеља. На располагању смо нашим сусједима, као и свим другим аспрантима, са којим желимо да дијелимо искуства и научене лекције“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Радује обновљени интерес Брисела и Вашингтона за Западни Балкан

Премијер је, говорећи о ситуацији у региону Западног Балкана изразио очекивање да ће предстојећи самит НАТО-а у Бриселу донијети нове позитивне моменте за регион.

„С нестрпљењем очекујемо повољан развој договора Скопља и Атине о разрјешењу спора око имена, који би отворио пут Македоније ка чланству. Надамо се да ће се ускоро наћи модалитет за активирање МАП-а за БиХ, чиме би била дата нова енергија евроатлантским реформским процесима у Босни и Херцеговини. Подједнако подржавамо сарадњу коју Србија остварује са НАТО-м кроз партнерске механизме, као и интеракцију НАТО-а и Косова. Радује нас, стога, у последње вријеме видно обновљени интерес за регион на свим важним адресама, од Брисела до Вашингтона. У фебруару смо имали документ попут Стратегије Европске комисије о Западном Балкану, а само прије неколико дана окупили смо се у Софији, на самиту Европске уније и земаља Западног Балкана, првом након Солуна 2003. У јулу нас очекује самит о у Лондону у оквиру Берлинског процеса. Након дуже времена о региону и његовим потребама и потенцијалима разговарамо конкретно и у континуитету, и што је управо завршени Самит у Софији на најбољи начин стратешки уоквирио. Посебна вриједност је што смо разговарали о томе како да се боље повежемо унутар региона али и са Европском унијом, инфраструктурно, дигитално, економски, што је подједнако важно колико и политичке поруке о проширењу. У усвојеној Декларацији са самита имамо за Црну Гору виталан пројекат Јадранско-јонског или тзв. Плавог аутопута. Региону је обећана и даља, појачана финансијска подршка и конкретизовање оваквих пројеката важних за његов свеобухватан развој“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе закључивши да је ово добар тренутак за даље унапређење сарадње држава Региона.

Премијер Душко Марковић је у том контексту истакао да је прошле седмице на Самиту Европске уније и Западног Балкана у Софији потврђена европска перспектива Региона.

„Надамо се да ће у јуну државе чланице ЕУ дати зелено свијетло за отварање преговора са Албанијом и Македонијом“ – рекао је премијер Марковић.

Црна Гора је пред одлучујућом фазом процеса европске интеграције

Предсједник Владе је, говорећи о наставку нашег процеса европске интеграције, рекао да је смо поносни на то што је Црна Гора са 30 отворених и три привремено затворена поглавља на челу преговарачког процеса и да ће наша земља са истим ентузијазмом са којим смо радили на учлањењу у НАТО, на што квалитетнији и ефикаснији начин реализовати обавезе које преостају у оквиру агенде чланства у ЕУ.

„Неће бити пречица, двоумљења, замора. Ми се налазимо пред најзахтјевнијом и одлучујућом фазом у европским интеграцијама. И сви наши напори ће бити ка томе усмјерени. Не зато што то од нас неко тражи него зато што су то вриједности које грађани желе, и што непрестано потврђују чврстом подршком европском и евроатлантском курсу земље. Неће бити ни компромиса на путу, који је мукотрпан и са изазовима које сваки дан видимо и осјећамо, до коначног остварења друштва каквог желимо и требамо. Гдје су владавина права, слобода медија и безбједност новинара, рад цивилног сектора - стање свијести и заштићена вриједност. Гдје је такође политички и друштвени консензус одговорност коју осјећају сви актери независно од текућих политичких прилика, утемељен на заједничкој жељи о европској будућности Црне Горе“ – закључио је премијер Душко Марковић обраћајући се учесицима осмог Форума То Бе Сецуре.

Форум То Бе Сецуре је годишњи скуп на високом нивоу који се бави питањима глобалне, трансатлантске безбједности и безбједности у Југоисточној Европи. Организатор Форума је Атлантски савез Црне Горе уз покротитељство Владе Црне Горе и у сарадњи са Амбасадом САД и НАТО-м.

Међу овогодишњим учесицима Форума су предсједник Црне Горе Мило Ђукановић и министар одбране Предраг Бошковић.

Текст обраћања предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића на отварању То Бе Сецуре Форума.


  
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?