Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: У заштити права дјеце тежимо највишим стандардима развијеног свијета

Објављено: 23.05.2018. 17:56 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu  
       
Када је ријеч о гарантовању дјечјих права и заштити дјеце од свих облика насиља, Црна Гора се не задовољава постигнутим, већ стријеми највишим стандардима развијеног свијета, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин на састанку са директорицом УНИЦЕФ-а за Европу и Централну Азију Афшан Кан.

Потпредсједник је изразио захвалност госпођи Кан на дугогодишњој сарадњи и подршци коју УНИЦЕФ пружа црногорским институцијама у циљу изградње безбједног и подстицајног окружења за раст и развој дјеце у Црној Гори.

Нарочито је истакао значајну стручну помоћ експерата УНИЦЕФ-а приликом измјена и допуна Породичног закона, којима су уведене додатне забране кршења дјечијих права и значајно унапријеђен систем заштите достојанства, емоционалног и психолошког интегритета дјеце у судским поступцима.

„Како бисмо што више заштили дјецу у често веома труматичним поступцима из породично-правних односа, уз подршку УНИЦЕФ-а, обучена су стручна лица за подршку у оваквим поступцима, као и већи број адвоката који су стекли посебна стручна знања неопходна за адекватно правно заступање дјеце,“ подсјетио је потпредсједник Пажин.

Потпредсједник је указао на значај даље активне сарадње са УНИЦЕФ-ом на константном снажењу законских и институционалних гаранција дјечјих права, али и на подизању јавне свијести о потреби афирмације дјечјих права и заштите дјеце од свих облика насиља и дискриминације.

Госпођа Кан је поздравила изузетан резултат који је Црна Гора, као земља са малом јавном администрацијом, остварила у интегрисању високих међународних норми у домаће законодавство, истичући да се оваквим приступом заштити права дјеце Црна Гора афирмисала као узор другим државама.

У том смислу, договорена је сарадња на документовању добрих пракси Црне Горе које ће УНИЦЕФ користити у свом раду у другим земљама, као примјер успјешног ангажовања државе на развоју подстицајног окружења за пуну афирмацију и заштиту дјечјих права.

Госпођа Кан је, такође, изразила спремност УНИЦЕФ-а да кроз наставак дугогодишње продуктивне сарадње са Владом Црне Горе, помогне у додатном снажењу капацитета за досљедно остварење дјечјих права по највишим стандардима УН-а.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?