Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић пустио у рад Нови дувански комбинат: Влада ће наставити да ради на отварању нових радних мјеста и расту животног стандарда и квалитета живота грађана

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
        
Потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем и министар пољопривреде и руралног развоја Милутин Симовић пустио је данас у рад Нови дувански комбинат Подгорица и поручио том приликом да ће планирани извоз од 25 милиона еура годишње допринијети уравнотежењу нашег спољнотрговинског дефицита, да ће нова фабрика поред запошљавања више од стотину људи значајно проширити и мрежу коопераната, као и да ће Влада наставити да ради на обезбјеђивању раста економије и животног стандарда грађана и отварању радних мјеста.

„Посебну вриједност овом пројекту даје најава инвеститора о намјери снажења и ширења кооперантске мреже примарне производње дувана на подручју Зете, Тузи, Улциња, Бара и Бјелопавлића. Као што видите, већ увелико се гради погон за примарну прераду откупљеног дувана. Због тога ова фабрика поред радних мјеста у овим погонима, којих ће бити више од 100, имаће свој највећи погон под отвореним небом. Погон у којем могу радити бројни гајитељи дувана са дугом традицијом у производњи, који су генерацијама значајан извор своје егзистенције остваривали предајом дувана дуванској индустрији. За развој примарне производње дувана Влада и ресорно Министарство ће и даље снажити подршку вриједним домаћинима“ – рекао је потпредсједник Симовић пуштајући у пробни рад погоне Новог дуванског комбината у Подгорици.

Поручивши да Влада одлучно ради на приоритету – обезбјеђивању даљег динамичаног раста наше економије, отварању нових радних мјеста и расту животног стандарда и квалитета живота свих грађана потпредсједник Владе набројао више развојних пројеката широм Црне Горе:

„Јуче на Биочу почела је производњу нова фабрика за дрвопрераду, вечерас Техномаx отвара најсавременији логистички центар ове врсте у југоисточној Европи. Овога маја завршени су радови на новом туристичком ризорту Улцињу, као и на Хотелу Ривиера уз интензивирану изградњу на бројним другим туристичким капацитетима, који употпуњују нашу туристичку понуду и обећавају наставак динамичног раста наше туристичке привреде и на сјеверу и на југу. Прије неки дан смо означили почетак новог живота и новог гутљаја бјелопољске и црногорске Раде. Приводе се крају припреме за почетак рада нове велике фабрике за флаширање воде у Шавнику. У мају су потписани и уговори за валоризацију пољопривредног земљишта у државном власништву, за површину од 200 хектара на којима ће се подићи нови маслињаци, плантаже љековитог биља, виногради и погони за прераду. Ових дана анализирамо резултате Првог јавног позива у оквиру ИПАРД програма. И ову прилику користим да подијелим задовољство чињеницом да се пријавило око 500 произвођача који су спремни да реализују значајне инвестиције у примарној производњи, за шта ће остварити 60-70% бесповратне подршке. И овога маја настављамо и интензивирамо радове на бројним инфраструктурним пројектима: Интензивирају се радови на аутопуту. Мост Морачица као симбол прве дионице из дана у дан поприма своје коначне обрисе. Предузимамо и активности како би убрзо имали и градитељске подухвате на другој дионици. Интензивирају се улагања од 120 милиона еура у инфраструктуру скијалишта на Бјеласици, Хајли и Дурмитору. Реализација тих пројеката донијеће нови замах Сјеверу. Донијеће нове развојне могућности и за туризам и за пољопривреду и за остале секторе. Донијеће нова радна мјеста и нови квалитет живота. И у сектору енергетике покренути су бројни капитални пројекти: еколошка реконструкција Првог блока Термоелектране Пљевља, изградња новог вјетропарка Гвозд, у Никшићу, уз интензивирање радова на вјетропарку ма Можури између Бара и Улциња, изградња соларне фарме на Бриској гори. у току су капитални ремонти у хидроелектранама Пива и Перућица, који ће продужити животни вијек ових електрана и обезбиједити њихову високу погонску спремност и сигурност, интензивирана је израда инвестиционо-техничке документације за изградњу ХЕ Комарница и уградњу осмог агрегата у ХЕ Перућица“ – рекао је потпредсједник Владе.
                    
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                       
Вицепремијер Симовић је поручио да критичари не штеде Владу која одлучно ради на овим кључним приоритетима.

„Сјетимо се и данас да су многи славодобитно више пута проглашавали крај дуванске индустрије у Црној Гори и крах овога пројекта. И данас, као и увијек, када побиједи одлучност, напредак, предузетништво, стратешко партнерство и остваре се развојни пројекти дежурни критичари и они који у напретку Црне Горе виде свој пораз – утихну. Повуку се у таму своје 
деструкције и прежају нове пројекте које желе зауставити. Нећемо се бавити њима. Само ћемо их поменути да се препознају“ – рекао је потпредсједник Симовић додајући да ће, упкркос критикама, бити настављена широм Црне Горе градња фабрика, нових туристичких капацитета, пољопривредних и прехрамбених погона, савремених путева, нових енегетских постројења.

„Црна Гора ће бити и даље све веће градилиште. Наставићемо посвећено да радимо на остваривању наше визије развоја. Наставићемо и да снажимо диверзификујемо нашу економију, у циљу даљег остваривања високих стопа раста, стабилности наше економије и посебно отварајући перспективе за што више нових квалитетних радних мјеста. Нашим грађанима је потребан европски квалитет живота. Само нас динамичан развој и стабилност могу брзо довести до тог циља. На том путу не смијемо да изгубимо ни један дан. За то смо и добили мандат одговорности грађана Црне Горе“ – рекао је потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић пуштајући у рад Нови дувански комбинат Подгорица.
 
           
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?