Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Кабинет за гастроентерологију донијеће бенефите пацијентима на сјеверу

Објављено: 23.05.2018. 20:18 Аутор: Министарство здравља
Ministarstvo zdravlja
Кабинет за гастроентерологију, који је отворен данас у болници у Пљевљима, донијеће бенефите пацијентима из тога и других градова на сјеверу Црне Горе и омогућити ефикаснији скрининг програм раног откривања карцинома дебелог цријева, оцијенио је министар здравља Кенан Храповић.

Он је, на свечаном отварању Кабинета за гастроентерологију у Општој болници у Пљевљима, казао да од данас грађани тога града, Жабљака и осталих општина на сјеверу Црне Горе за услугу гастроскопије и колоноскопије више неће морати да иду у Клинички центар Црне Горе (КЦЦГ).

„На тај начин растерећујемо КЦЦГ и јако је важно да ће убудуће услугу гастроентерологије, грађани добијати у свом родном граду и граду у којем живе, бораве и раде. То је бенефит за пацијенте“, појаснио је Храповић.

Он је истакао да ће љекари имати едукацију и да ће, како је навео, долазити експерти из гастроентерологије.

„Морам да се захвалим професору доктору Срђи Ђурановићу, који је на челу тима црногорског здравства да спроводи пројекат развоја гастроентерологије. Такође ће у Пљевљима, ове услуге спроводити наш Пљевљак, доктор Чавић, који ради у КЦЦГ и наравно да ће бити ангажовани и други стручњаци из гастроентерологије“, објаснио је Храповић.

Отварањем Кабинета за гастроенетерологију ће се, како је казао, ефикасније спроводити и скрининг програм раног откривања карцинома дебелог цријева.

Гастроентеролог проф. др. Срђан Ђурановић, рекао је да је развој гастроентерологије један од приоритета Министарства здравља.

„Ово што ми данас овдје радимо је саставни дио великог пројекта који се зове Развој гастроентерологије у Црној Гори. Ми смо као главни приоритет имали увођење нових дијагностичко-терапијских процедура у гастроентерологију, прво у КЦЦГ. Сада је дошао тренутак да се гастроентерологија развија и у другим дијеловима Црне Горе“, истакао је Ђурановић.

Он је појаснио да ће се у новоотвореном Кабинету за гастроентерологију у Пљевљима радити двије врсте процедура.

„То ће бити преглед једњака, желуца, дванаестопалачног цријева. Велики број људи има тегобе са горњим дијелом дигестивног тракта, тако да сам сигуран да ће значајан број пацијената овдје бити прегледан. С друге стране, радићемо и колоноскопије, односно ендоскопски преглед дебелог цријева, што је посебно значајно с обзиром на епидемиолошке податке који указују да је учесталост карцинома дебелог цријева у порасту“, објаснио је Ђурановић.

Он је најавио и скрининг процедуре.

„У Црној Гори је заживио програм превенције и раног откривања колоректалног карцинома, тако да ће у сарадњи са љекарима на примарном нивоу здравствене заштите, сви пацијенти који буду имали у тесту позитивну крв на микроскопском прегледу моћи овдје да добију доњу ендоскопију“, објаснио је Ђурановић.

Он је поручио да ће тим дати све од себе да у Кабинету за гастроентерологију у Пљевљима буде прегледан велики број пацијената.

„Даћемо све од себе да квалитет здравствене заштите и у Пљевљима буде на оном нивоу који грађани Пљеваља и свих оних мјеста, која гравитирају Пљевљима, заслужују“, рекао је Ђурановић.

Ministarstvo zdravlja
Директор Опште болнице у Пљевљима, Ернес Гаџо, казао је да је Кабинет за гастроентерологију опремљен захваљујући помоћи и подршци Владе Црне Горе, Министарства здравља, Фонда здравства и Рудника угља.

„Од данас па на даље, гастроентерологија постаје стандард у пружању здравствених услуга у Општој болници у Пљевљима“, поручио је Гаџо.

Гастроентеролог, Милорад Чавић, казао је да отварање Кабинета за гастроентерологију представља остварење његовог дјечачког сна.

„Чекали смо, молили и хвала свим људима што су нам омогућили да један овакав апарат, једну овако сјајну ствар имамо у пљеваљској болници“, рекао је Чавић.


Члан Одбора директора у Руднику угља Пљевља, Зоран Госпић, казао је да су основне одреднице те компаније хуманост и друштвена одговорност.

Ministarstvo zdravlja
„Осим производње угља и те базичне индустрије, рудари су познати по својој солидарности. Нама је било задовољство да будемо донатори за овај гастроентеролошки кабинет. Важно је истаћи да смо ми, у посљедње четири године, у здравство Пљеваља уложили око 170 хиљада еура“, навео је Госпић. И ове године ће, како је најавио, Рудник угља улагати у здравствени систем Пљеваља.

„Тако да је то стандард у нашој компанији. Рудник угља улаже и у друге сегменте друштвеног живота. Дакле, не само у здравство, већ и у културу, образовање, спорт и то је нешто што се и од рудара очекује“, рекао је Госпић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?