Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Загреб - Министри Нухоџић и Божиновић сагласни: полиције ЦГ и РХ одлично сарађују, потребна још јача сарадња поготово у борби против масовних миграција

Објављено: 30.05.2018. 23:49 Аутор: МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
Министри унутрашњих послова Црне Горе и Републике Хрватске Мевлудин Нухоџић и Давор Божиновић констатовали су данас у Загребу током да министарства унутрашњих послова и полиције двију сусједних и пријатељских држава одлично сарађују на свакодневном оперативном нивоу што доноси конкртне резултате, али да сарадњу треба даље јачати у сусрет новим изазовима поготово масовним миграцијама.




„Сарадња између министарстава унутрашњих послова и полицијā Црне Горе и Хрватске је на завидном нивоу. Оперативна и свакодневна сарадња граничне и криминалистичке полиције је резултирала оперативним акцијама које се односе на трговину дрогама“ – рекао је, међу осталим, министар Нухоџић у Загребу на крају прве званичне посјете Републици Хрватској гдје је боравио на позив министра Божиновића.

Министар Нухоџић је рекао да је на састанку било ријечи и о продубљивању и даљем унапређењу сарадње у глобалним појавама попут миграција и радикализма.

„Наша досадашња сарадња обећава да ћемо ми на све ове изазове и глобалне и за оне који су само изазови за Хрватску у Црну Гору давати адекватне одговоре. Посебно су нам у овом трнеутку у фокусу илегалне миграције“ – рекао је наш министар.



Министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић је рекао да је на дашањем састанку било ријечи и о овој теми.

„Миграције су глобални изазов који у овом тренутку највише заокупља цијелу Европску унију, па и југоисточну Европу. Чињеница је да ове године биљежимо пораст миграцијских кретања из Турске у Грчку, ове године више од 18 хиљада, што је оптеретило њене прихватне капацитете, а дио миграната наставља тзв. западно-балканским миграцијским правцем“ – изјавио је министар Божиновић и додао како постоји одређени пораст незаконитих миграната који преко Албаније, Црне Горе и Србије долазе у Босну и Херцеговину.

Министар Нухоџић се захвалио домаћину на помоћи Републике Хрватске Црној Гори у процесу европских интеграција, док је домаћин најавио наставак такве праксе.

MUP Hrvatske

„У новој Стратегији проширења Европска унија је као једно од приоритетних подручја сарадње с државама југоисточне Европе дефинисала питање сигурности и миграција. Спремни смо помоћи Црној Гори управо у задовољавају тих услова, јер помажући Црној Гори и Албанији и другим државна нашег непосредног сусједства истовремено помажемо Европској унији и Хрватској. Од кандидата за чланство у Европској унији у пакету мјера предложених у новој Стратегији проширења предвиђено је јачање капацитета граничних полиција, усклађивање с европском правном тековином у подручју миграција, азила и виза, јачање прихватних капацитета, досљедније спровођење споразума о реадмисији а рецентно и склапање статусних споразума с Фронтеxом“, закључио је министар Давор Божиновић.

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?