Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 79. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Фото: 79. сједница Владе Црне Горе (23,7 МБ)

Влада Црне Горе је на данас одржаној 79. сједници, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, утврдила Предлог закона о допунама Закона о Судском савјету и судијама, којим је предвиђено да предсједник и чланови Судског савјета након што им престане мандат усљед истека времена на које су бирани настављају да врше дужност до проглашења новог састава Судског савјета. Овим би био установљен заштитни механизам у ситуацији у којој након истека мандата Судског савјета евентуално не би био изабран нови састав тог органа.

У конципирању овог рјешења влада се руководила принципом да је право на правично и јавно суђење пред независним и непристрасним судом установљеним законом, у разумном року једно од темељних грађанских личних права и слобода, загарантовано Уставом Црне Горе и Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода, да је то право услов за остварење готово свих других права и слобода и као такво не смије бити доведено у питање, нити може бити ограничено, чак ни привремено у ванредним околностима, како то налаже Устав Црне Горе.

Предлог је у складу са стандардима прописаним Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода у вези са трајања+ем мандата судија Европског суда за људска права, јер је прописано да судије овог суда остају на дужности и након истека мандата, док не буду замијењени. Такође, упориште за предложено правно рјешење даје и системско тумачење Устава Црне Горе који основним одредбама утврђује начело подјеле власти, које би било угрожено нефункционисањем једне гране власти – судске власти, као и тумачење одредби Устава којима је прописано да Влада којој је престао мандат наставља рад до избора Владе у новом саставу.

Предложеним допунама унапређује се и поступак избора чланова Судског савјета из реда угледних правника које бира Скупштина Црне Горе. У том смислу, прецизиране су одредбе које се односе на предлог за избор члана Судског савјета који Скупштини подноси надлежно радно тијело, на начин што истовремени избор сва четири члана Судског савјета из реда угледних правника, више није условљавајућег значаја за избор чланова за које постоји потребна парламентарна већина.

Расправа је закључена констатацијом да ће се доношењем овог закона допринијети несметаном функционисању судске гране власти и заштити независности и самосталности судова и судија, што је у надлежности Судског савјета, у складу са Уставом Црне Горе.

Утврђен је Приједлог Закона о измјени и допунама Закона о зарадама запослених у јавном сектору. Измјенама се важећи Закон усклађује са Законом о државним службеницима и намјештеницима, Уредбом о допунама Уредбе о Кабинету предсједника Владе Црне Горе и Законом о заштити и спашавању.

Иновираним одредбама утврђују се коефицијенти за нова звања, која до сада нијесу била препозната у Закону: предсједника и чланове Дисциплинске комисије, чланове Комисије за жалбе, као и звања Сарадник И, ИИ и ИИИ, Виши намјештеник И и ИИ, звања у оквиру Канцеларије за европске интеграције, те звање ватрогасац - спасилац.

Усљед измјене организације Војске Црне Горе, у складу са Одлуком о организацијско-формацијској структури и величини Војске Црне Горе, Влада је донијела Уредбу о одређивању родова и служби у Војсци Црне Горе. Овим документом нијесу измјењени родови у Војсци Црне Горе, већ су утврђене четири нове службе: служба за електронско извиђање и противелектронска дејства, ваздухопловно-техничка служба, морнаричко-техничка служба и административна служба. Поред тога, назив постојеће нуклеарно-биолошко-хемијске службе промијењен је у хемијско-биолошко-радиолошко-нуклеарна служба.

Влада је усвојила Информацију о закључивању Техничког споразума у вези са спровођењем и пружањем подршке државе домаћина током вјежбе „Јадрански удар 2018/Адриатиц стрике 2018”. и прихватила Технички споразум. Одлуком Савјета за одбрану и безбједност о учешћу припадника Војске Црне Горе на међународним вјежбама у 2018. години, од 26. јануара 2018. године, одобрено је учешће 12 припадника Ваздухопловства Војске Црне Горе тој вјежби, која ће се одржати у периоду од 4. до 8. јуна 2018. године у Словенији. У дискусији је наглашено да ућешћем на овој међународној вјежби Војска Црне Горе јача сарадњу и повјерење са партнерским земљама, подиже ниво обучености, повећава размјену искустава штабног особља и побољшава усвајање неопходних НАТО стандарда и процедура, као неопходан услов за повећање оперативних способности и интероперабилности. Учешће на овој вјежби допринијеће ефикаснијим припремама и квалитетнијој обуци за извођење војних операција.

Поред припадника Ваздухопловства Војске Црне Горе и Војске Републике Словеније, у реализацији вјежбе ће учествовати припадници оружаних снага Републике Албаније, Краљевине Белгије, Канаде, Републике Хрватске, Републике Чешке, Краљевине Данске, Републике Естоније, Републике Француске, Савезне Републике Њемачке, Мађарске, Републике Италије, Републике Летоније, Литваније, Бивше југословенске републике Македоније*, Пољске, Краљевине Холандије, Румуније, Републике Словачке, Краљевине Шпаније, као и Команде Оружаних снага САД у Европи (УС ЕУЦОМ). Вјежба представља наставак серије вјежби које су реализоване у претходном периоду, а на којима су представници Војске Црне Горе први пут учествовали 2015. године.

Ради консолидације уговорног стања, односно сукцесије међународних уговора које је закључила бивша Југославија и Државна заједница Србија и Црна Гора, Влада је усвојила Информацију о консолидацији уговорног стања између Црне Горе и Републике Чешке.

У циљу рационализације дипломатске мреже и трошкова по том основу, Влада је донијела Одлуку о затварању Сталне мисије Црне Горе при Свјетској трговинској организацији (СТО) у Женеви. У расправи је истакнуто да је након завршеног Прегледа трговинских политика у СТО-у и процјене да је важно да мултилатералне организације у Женеви буду праћене са једне адресе, Одлуком утврђено да се функционисање сталне мисије при СТО-у обавља под окриљем Сталне мисије Црне Горе при УН-у. Имајући у виду да је јачање економске дипломатије један од стратешких приоритета Владе, фокусиране активности Сталне мисије Црне Горе при УН-у и другим међународним организацијама у Женеви ће утицати на додатно подстицање економске мултилатералне сарадње и боље спровођење координираних дипломатских активности Црне Горе, оцијењено је на сједници.

Влада је дала сагласност на Програм рада Националне туристичке организације Црне Горе за 2018. годину и - Финансијски план Националне туристичке организације Црне Горе за 2018. годину. Програм рада обухвата низ активности које Националне туристичка организације Црне Горе планира спровести у 2018. години. Програма рада базиран је на анализи остварених резултата у 2017. год, стања на емитивним тржиштима, расположивих смјештајних капацитета, стања туристичког производа, расположивих средстава у Буџету и актуелних трендова у свијетској привреди и туризму.

Финансијским планом за 2018. годину укупан износ прихода пројектован је на 2.872.199,40 еура, од чега је 2.009.524,10 еура (69,96%) опредијељено је Буџетом, а 862.675,30 еура (30,04%) представљају пројектована сопствена средства и други извори прихода. Износ буџетских средстава већи је у односу на 2017. годину за 500.000 еура (39,8%), што је намијењено за подршку активностима маркетинга на приоритетним емитивним тржиштима, унапређење авиодоступности и програм подстицајних мјера.

Влада је донијела Одлуку о расподјели добити „Монте пута“ д.о.о. Подгорица за 2017. годину. Тим поводом, задужен је „Монте пут“, да у складу са тачком 2 Одлуке, 70% износа остварене нето добити за 2017. годину, односно средстава у износу од 1.357.968,00 еура, расподијели на сљедећи начин:

- Главни рачун Државног трезора 630.000,00 еура
- Црногорски олимпијски комитет 50.000,00 еура
- РК Ловћен 25.000,00 еура
- КК Будућност – Подгорица 602.968,00 еура
- КК Морнар – Бар 50.000,00 еура

Остатак од 30% износа остварене нето добити, односно средстава у износу од 581.986,00 еура, распоређују се „Монте путу“, који ће о расподјели ових средстава информисати Владу.

Влада је размотрила ситуацију узроковану растом цијене нафте на свјетским берзама и задужила Министарство економије да редовно изјештава Владу о флуктуацијама.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?