Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Секулић: Влада ЦГ не утврђују цијене нафтних деривата; Нисмо у кризној ситуацији, привреда најавила да неће доћи до повећања цијена

Služba za odnose s javnošću
Министарка економије Драгица Секулић је на конфренцији за медије обавијестила јавност да је Влада данас имала прилику да се упозна са кретањем цијена нафтних деривата.

Минстарка је истакла да нити Министарство економије, нити Влада Црне Горе утврђују цијене нафтних деривата, већ користећи Уредбу о начину формирања максималне малопродајне цијене нафтних деривата, дефинишу максималну малопродајну цијену, што би значило да на неки начин ограничавају домаће нафтне компаније по којој цијени могу продавати нафтне деривате.

„Сагледавајући последње поскупљење, посебно еуродизела које се највише користи у привреди, констатовали смо, опет комуницирајући са привредом и са привредним удружењима, да у овом тренутку нисмо у кризној ситуацији, да нема простора за подизање било какве узбуне по питању тренутне цијене нафтних деривата. Посебно из разлога што нам је и привреда, а и привредна удружења, најавила да неће доћи до повећања нити малопродајних цијена, нити цијена животних намирница, нити цијена услуга превоза, нити преливања цијене нафтних деривата на највећи број животних намирница“ – поручила је министарка Секулић.

Како је министарка навела, узрок овом расту цијене је скок на берзи нафтних деривата, као и јачање долара у односу на еуро и истакла да Влада у 2018. години није мијењала, нити повећавала своје акцизе на нафтне деривате.

Министарка је оцијенила да су цијене нафтних деривата уједначене са цијенама у региону, што је веома важно са аспекта сиве економије, са чим се Влада данас и упознала, као и да ће пратити кретање цијене нафтних деривата у наредном периоду.

„Према ономе што сада видимо не очекујемо раст цијена. Међутим, с обзиром да се ради о берзанској роби, ја вам у овом теренутку не то могу сигурно потврдити. Наша су очекивања да не неће доћи до раста, али у сваком случају ћемо ми на сљедећој сједници Владе информисати Владу и у односу на то заузети став, да ли је потребно да Влада реагује у било којој форми како би спријечила инфлаторни утицај пораста цијене н деривата на остале производе и услуге у Црној Гори“ – закључила је министарка Секулић.




СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ






Да ли вам је садржај ове странице био од користи?