Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада предложила да чланови Судског савјета настављају да врше дужност до избора нових чланова

Објављено: 31.05.2018. 22:24 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošću
Влада је на данашњој сједници утврдила Предлог Закона о допунама Закона о Судском савјету и судијама.

„Вршећи одговорно своју надлежност, Влада је предложила допуне овога закона, на начин што ће предсједник и чланови наставити да врше дужност до проглашења новог састава Судскога савјета,“ рекао је на конференцији за медије након сједнице Владе потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин.

Подсјетио је да „због промјењивог расположења опозиције да учествује у политичком животу“ у Скупштини тренутно не постоји потребна већина за избор чланова Судског савјета из реда угледних правника.

„Судски савјет је највиши орган судске власти и надлежан је да обезбиједи самосталност и независност судова и судија, а из угла грађана то значи права на правично суђење пред независним и непристрасним судом у разумном року. Право на правично суђење је од условљавајућег значаја за остварење готово свих других људских слобода и права, због чега га није могуће суспендовати чак ни у ванредним приликама, како то налаже Члан 25 црногорског Устава,“ саопштио је потпредсједник Пажин.

Нагласио је да упориште за предложене допуне Закона Влада налази како у самом Уставу тако и у важећим међународним правним стандардима.

„Уставни принцип подјеле власти подразумијева узајамну контролу и равнотежу између грана власти, што не би било могуће уколико би једна грана власти била блокирана и не би била у прилици да врши своју уставну функцију. Такође, треба имати у виду да наш Устав познаје ситуацију када Влада којој истекне мандат, па чак и Влада којој је изгласано неповјерење, наставља да врши дужност до избора нове Владе,“ навео је Потпредсједник.

Говорећи о међународним правним стандардима, подсјетио је на одредбе Европске конвенције о људским правима која прописује да судија Европског суда којем истиче мандат наставља да врши своју дужност све до избора новога судије Европског суда.

Рекао је да Влада изражава наду да ће се поступак избора чланова Судског савјета окончати на начин што ће сви учесници у политичком животу исказати савјесност и одговорност.

„Али истовремено поручује да сви они који политичку шансу траже у новој врсти опструкције на то не рачунају, јер држава Црна Гора има правни и политички одговор, кроз свој правни поредак, на сва питања,“ закључио је Потпредсједник.





КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?