Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Успјешан почетак сезоне

Објављено: 04.06.2018. 19:31 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

У Црној Гори је у колективном смјештају, према званичним статистичким подацима Монстата, током прва четри мјесеца текуће године боравило скоро 153 000 туриста, што је око 20 одсто више у односу на исти период 2017. године. Они су остварили преко 365 000 ноћења што је раст од 13 одсто. Да су позитивни трендови настављени у мају, најбоље говоре подаци локалних туристичких организација који у просјеку биљеже раст броја гостију од преко 40 одсто у односу на мај претходне године.

Овогодишња туристичка сезона биљежи и значајан раст када су у питању финансијски показатељи. Према званичним подацима Централне банке Црне Горе, у првом кварталу 2018. остварено је 30,7 мил што је раст од 18,5 одсто у односу на први квартал 2017. године.

Националне паркове Црне Горе, од почетка године, посјетило је око 30 одсто више туриста у односу на исти период претходне године, а највећи раст биљежи НП „Скадарско језеро” који је од почетка године посјетило више од 70 одсто посјетилаца. Национални паркови одличну посјету биљеже из региона, Западне Европе, а свакако интересантна је чињеница да је све већи број гостију из земаља Азије, односно Јапана и Кине.

И Аеродроми Црне Горе биљеже позитивне трендове, па је закључно са 1. јуном забиљежен раст од 90 000 путника односно 20 одсто више у односу на првих пет мјесеци 2017., док је промет авиона већи за 13 одсто. Само током јучерашњег дана Аеродром Тиват је имао ротације ка 19 дестинација.

Разноврсна понуда, унапријеђена повезаност Црне Горе са земљама Европе и цијелог свијета, добра политика цијена у смјештајним капацитетима неки су од чинилаца који ће сасвим сигурно имати за резултат једну од успјешнијих туристичких сезона. Управо завршени „Цитy Гроове фестивал” привукао је већи број гостију у главном граду,а добра забава у наредном периоду наставља се и манифестацијом „Џада Филм Фест” која ће се одржати у периоду од 4. до 10. јуна на улицама Подгорице. Од 8-10. јуна у Тивту, на градској риви Пине, одржаће се и Први међународни карневал, а прави спектакл очекује се у Подгорици гдје ће прослављени музичар Горан Бреговић 13. јуна одржати концерт у виноградима компаније „Плантаже 13. јул”.

ПР служба Националне туристичке организације Црне Горе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?