Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Државна секретарка Ангелина Живковић на Првој српској конференцији о јавно-приватним партнерствима

Објављено: 05.06.2018. 19:39 Аутор: МСП

Прва  српска конференција о јавно приватним партнерствима, одржана је у Београду, под покровитељством Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Министарства финансија Владе Републике Србије и Друштва процјенитеља Србије.

Конференција је окупила велики број учесника како из редова домаће централне и локалне власти, тако и из регионалних институција, али и из редова међународних финансијских институција ЕИБ, ЕБРД, ИФЦ, правних и техницких савјетодавних компанија са искуствима у јавно-приватним партнерствима, те представнике приватног сектора који су заинтересовани за ову врсту улагања у региону.

Државна секретарка у Министарству саобраћаја и поморства, Ангелина Живковић,  учествујући на панелу "Јавно приватна партнерства и инвестиције у инфраструктури", указала  је на потенцијал компетног региона Западног Балкана и изражених потреба за квалитетнијим инфраструктурним повезивањем, што ће засигурно захтијевати значајнија улагања и инволвирање приватног сектора. С обзиром, да се уз подрску Европске уније спроводи и такозвана Агенда повезивања, односно да су се земље Западног Балкана обавезале на нивоу предсједника влада западно-балканске шесторке да ће развијати кључне коридоре који це нас повезивати, утолико су неопходне и правовремене активности  и развој пројеката на коридорима који ће нас спајати.

Живковић је овом приликом истакла “ Јавно приватно партнерство је управо модел на бази којег ће се тражити партнери за реализацију даље изградње дионица на аутопуту Бар-Бољаре (граница са Републиком Србијом), у првом реду од Матешева до Андријевице, а затим и до границе са Р. Србијом. Најава, да и наше српске колеге спроводе активности на дионици од Пожеге до Бољара, ће само подићи атрактивност укупног коридора и надамо се привући још више заинтересованих приватних компанија и финансијера”.

Сагледавајући дијелом и пројекте који се на бази јавно приватног партнерства реализују у ЕУ и политика које се спроводе у овом домену, Живковићева је указала да треба радити на изналажењу сличних модела и за регион Западног Балкана, уз примјену такозваних комбинованих механизама финансирања-комбиновање грантова, кредита међународних финансијских институција и приватног финансирања, поготову за пројекте у путној инфраструктури, гдје су потребе капиталних улагања веома високе, и крећу се у дестинама или стотинама милиона еура. Она је овом приликом указала и да се на овако комплексним пројектима, који се дају на концесионе периоде од 10-20-30 или више година, мора размишљати и о одређеним механизмима заштите и колатералама, које би могле да покрију одређено недостајуће су-финансирање или излазак приватног партнера из пројекта због разних непредвиђених околности.

У свом уводном излагању, отварајући конференцију, потпредсједница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, казала је да је Србија данас економски стабилна земља и да је прави тренутак за инвеститоре да улажу кроз пројекте јавно приватног партнерства. Као потенцијалне пројекте за које постоји могућност улагања кроз ЈПП, Михајловићева је навела у првом реду дионицу аутопута на такозваном Коридору 11, од Пожеге до Бољара.

На конференцији било је веома значајних и интересантних дискусија, преношење искустава из праксе при реализацији пројеката кроз моделе јавно приватног партнерства и концесија, те конкретних савјета око приступа за сачињавање нацрта уговора и расподјеле ризика између јавног и приватног сектора.

Међу панелистима су били и Дубравка Негре, Шеф регионалне канцеларије ЕИБ за Западни Балкан, Даниел Берг, Шеф канцеларије ЕБРД у Србији, Аделе Парис, Савјетник за инвестиције у ИФЦ, Андријана Јовановић, Замјеник предсједника комисије за јавно приватна партнерства у Србији, Ердал Трхуљ, бивши министар економије у Влади БиХ итд.

 

Министарство саобраћаја и поморства

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?