Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: Прије годину дана Црна Гора је чланством у НАТО ушла у нову – евроатлантску епоху захваљујући чему је стабилна, сигурна и безбједна држава

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


Предсједник Владе
Душко Марковић оцијенио је поводом прве годишњице уласка наше земље у НАТО да је тај тренутак означио и почетак нове – евроатлантске епохе за Црну Гору која подразумијева безбједност, сигурност и стабилност државе.
  
„Вечерас смо у црногорској Пријестоници, тачно годину дана након што је Црна Гора постала пуноправна чланица НАТО, да обиљежимо овај историјски догађај и оно што је Црна Гора остварила припадношћу евроатлантској заједници.
Управо на Цетињу, гдје су наша државност, идентитет и култура вјековима стваране и чуване, црногорски Парламент је 28. априла прошле године ратификовао Вашингтонски уговор. Након што су за нешто више од годину дана земље чланице ратификовале Протокол о приступању Црне Горе, у Вашингтону је уприличена церемонија предаје ратификационих инструмената. Тај тренутак означио је улазак наше државе у заједницу најразвијенијих земаља данашњице, и почетак новог доба за Црну Гору. Нова, евроатлантска епоха значи трајну гаранцију суверенитета и неповредивости наших граница, а Црна Гора је данас, управо захваљујући томе – стабилна, сигурна и безбједна држава“ – рекао је предсједник Владе на Цетињу на пријему који је приредио поводом годишњице чланства Црне Горе у НАТО-у.

Премијер је рекао да Црна Гора данас са двадесетосам земаља чланица, наших партнера и пријатеља, дијели бригу о својој и глобалној безбједности, и чувању и јачању заједничких демократских вриједности.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„И већ од данас, на принципима солидарности као темељне вриједности Алијансе, сигурност црногорског неба преузеле су савезнице Италија и Грчка“ – рекао је Премијер.

Предсједник Марковић је подсјетио да је и наша економија у ових годину дана забиљежила импресиван напредак у готово свим секторима, са стопом раста која је међу највећим не само у региону већ и у Европи.

„То је допринијело отварању нових радних мјеста и повећању животног стандарда наших грађана. У овом периоду земља је обезбиједила и висок ниво репутације на међународном финансијском тржишту, и атрибуте једне од најатрактивнијих дестинација за туристе и инвеститоре. Све то указује да је чланством у НАТО наша држава добила прилику да обезбиједи динамичан развој, и достигне квалитет живота какав данас имају најразвијеније земље у европском и евроатлантском простору“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Говорећи о протеклој години и о резултатима чланства Црне Горе у НАТО-у предсједник Владе је позвао оне који су се томе противили да сагледају све аспекте чланства.

„Прави је тренутак да са ове дистанце процијенимо да ли су основана била предвиђања и сумње опонената црногорског приступања Алијанси. Да ли је Црна Гора изгубила свој суверенитет и идентитет? Да ли су у нашим градовима успостављене НАТО базе? Да ли је трошак чланства у Алијанси угрозио одрживост државног буџета и примања наших грађана? Наравно да није. Јер су баш у минулих годину дана, црногорски грађани снажније него икада потврдили европску и евроатлантску оријентацију државе. Користим и ову прилику да позовем све грађане, дакле и оне који нијесу подржали чланство Црне Горе у НАТО, да објективно сагледају све ове аспекте, и да даље заједнички доприносимо унутрашњој кохезији, и укупном друштвеном напретку“ – рекао је Премијер.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић је поручио да ће наша земља чувати и промовисати вриједности слободе, мира и дијалога.

„Наше чланство је у служби наше земље и наших грађана. У интересу Црне Горе и њених партнера, и демократских вриједности којима заједнички припадамо. Због тога ћемо још снажније, на темељима остварених достигнућа, наставити процес интеграција у Европску Унију. То значи даље и снажно јачање владавине права и демократских институција“ – рекао је Премијер.

Предсједник Владе је на крају обраћања на свечаности обиљежавања прве годишњице чланства Црне Горе у НАТО-у одао признање свима који су омогућили остварење овог циља.

„Користим прилику и да одам признање свима који су омогућили остварење овог циља. Још једном хвала на подршци представницима држава чланица, и држава које су обављале улогу контакт земаља у Црној Гори. Захваљујем се и представницима цивилног друштва и невладиних организација. Желим и да захвалим нашој администрацији која је напорно радила на обавезама приступања, посебно члановима Интерресорног и Комуникационог тима, као и националним координаторима за НАТО“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић честитајући грађанима Црне Горе годишњицу чланства.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?