Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ГД за развој у Министарству економије Милош Челановић: За спровођење Стратегије регионалног развоја скоро 795 милиона у 2018. години

За спровођење Стратегије регионалног развоја Црне Горе 2014-2020, у 2018. години планирана улагања су укупне вриједности 794.891.344 еура, од чега ће највише бити опредијељено за сјеверни регион - 418.942.720 еура, казао је генерални директор за развој у Министарству економије Милош Челановић.

Влада је на данашњој сједници усвојила Акциони план за спровођење Стратегије регионалног развоја Црне Горе за период 2014-2020. година, за 2018. годину.

На конференцији за медије одржаној након сједнице Владе, Челановић је казао да у структури извора финансирања, поред кредитних, ЕУ средстава, приватних инвестиција, донација и средстава буџета локалних управа, доминантан извор финансирања је државни буџет - 41% укупног износа.

„У оквиру ових средстава највећа инвестиција односи се на наставак изградње ауто-пута Бар-Бољаре, дионица Смоковац-Маташево, која у 2018. години износи 199.273.000 еура“, казао је Челановић.

Регионална алокација средстава у процентима износи: 53% за Сјеверни регион, 24% за Средишњи и 23% за Приморски регион.

„Напомињем да су поменута укупна улагања у овој години планирана на основу инпута добијених од стране свих јединица локалне самоуправе, девет министарстава, три дирекције, Завода за запошљавање и Инвестиционо-развојног фонда Црне Горе. Подаци се односе на пројекте чија је реализација планирана у 2018. години, при чему је Министарство економије инсистирало на достављању података о пројектима за које су у текућој години обезбијеђена финансијска средства за реализацију, како би добили реалан план чији ће степен реализације бити на високом нивоу“, казао је Челановић. 

Он је објаснио да је Акциони план за 2018. годину организован око три кључна приоритета развоја на националном нивоу, који су дефинисани Стратегијом - постизање паметног, одрживог и инклузивног раста, који су даље организовани кроз секторски приступ, односно кроз даље унапређење приоритетних области развоја Црне Горе. 

„Важно је поменути и то да се посљедњих година све више средстава опредјелјује за активности паметног раста, прије свега за јачање конкурентности привреде, што је у скалду са препоруком унапређења политике регионалног развоја. За ову годину износ за овај правац развоја је у висини од 30% уклупних планираних улагања“, казао је Челановић.




КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?