Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Посјета америчке обалске страже Министарству саобраћаја и поморства и лукама Бар и Котор

Објављено: 08.06.2018. 20:29 Аутор: МСП

Представници Америчке обалске страже и Амбасаде Сједињених Америчких Држава су 04.06.2018 године започели посјету Министарству саобраћаја и поморства и лукама Црне Горе, Бар и Котор. Разлог њихове посјете је примјена међународних стандарда прописаних Конвенцијом о сигурности људских живота на мору (СОЛАС конвенција) и Правилнику који произилази из поменуте конвенције (ИСПС Правилник) о безбједоносним мјерама у лукама Црне Горе отвореним за међународни саобраћај .

Међународни стандарди везани за безбједносне мјере у лукама и на бродовима су у нашем законодавству имплементирани кроз Закон о безбједносној заштити бродова и лука.

Представници Америчке обалске страже су током састанка упознати са планом Владе Црне Горе да у наредном периоду предано ради на доношењу подзаконских аката на основу Закона о безбједносној заштити бродова и лука. Детаљним упоређењем међународних прописа са нашим Законом демонстрирали смо постојање добре правне основе за доношење других подзаконских аката којим ће се у потпуности имплементирати међународни и европски стандарди који покривају ову област.

Богато искуство представника америчке обалске страже стечено примјеном безбједносних мјера у лукама САД-а, у претходном периоду, али и у будућности, ће нам бити од велике користи па је на састанку договорена и даља сарадња из ове области која укључује обуку безбједоносних субјеката у лукама Црне Горе и обуку поморске администрације у чијој је надлежности ова област.

 

Министарство саобраћаја и поморства

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?