Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић отворио етно село на Његушима: Црна Гора све чешћа адреса остварења предузетничких визија

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић и градоначелник Пријестонице Александар Кашћелан отворили су вечерас на Његушима новоизграђени комплекс - Етно село „Свети Георгије“.

У Етно селу које се налази у мјесту Крстац већ је запослено 32 радника, у наредном периоду планирано је упошљавање још десетак радника, до 43. Туристичко насеље има смјештајне капацитете у оквиру 15 бунгалова и два апартмана, модерно опремљених и амбијентално уклопљених, највеће категорије, са бројним пратећим и ексклузивним садржајима за одмор и рекреацију. У изградњу комплекса инвестирано је око 7,5 милиона еура. 

На свечаном отварању, потпредсједник Владе мр Милутин Симовић изразио је задовољство што, како је казао, „свакодневно, широм Црне Горе, свједочимо успјешним остварењима креативних, одважних и одрживих предузетничких идеја. “Поносни смо што је Црна Гора све чешћа адреса остварења предузетничких визија у бројним областима, које реализују и домаћи и страни предузетници”, казао је потпредсједник Симовић.

Он је изразио задовољство због остварења још једне предузетничке визије, посебно што се пројекат реализује у Пријестоници, на Његушима – “симболу нашег државног, историјског, слободарског и културног идентитета, вриједности и трајања”.

“Етно село Свети Георгије је примјер пројекта који обједињује бројне црногорске компаративне предности. Овај пројекат је спој:

 - Непоновљивих природних љепота и издашних дарова природе,

 - Стратешки грађеног и препознатљивог туристичког бренда, који Црну Гору позиционира у сами врх свјетских листа најбрже растућих и најпожељнијих туристичких дестинација и за госте и за инвеститоре,

 - Препознатљиве гастрономске понуде оплемењене традиционалним гостопримством. У Црној Гори се за госте и за путнике намјернике одувијек чувала и износила најбоља храна са којом се располагало. Тако је било и у временима када је мањкавало и за укућане. Такво гостопримство, утемељено вјековима иза нас, краси и ововремену, модерну, напредну, отворену, сигурну и стабилну Црну Гору. Посебан гастрономски доживљај туристима представља боравак на нашем селу. На селу, гдје се пут хране од њиве и фарме до трпезе мјери метрима, гдје храна има више боје, више мириса и више укуса и домаћински се сервира у породичном стилу. 

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Потпредсједник Симовић истиче да је валоризација свих ових предности могућа у повољном пословном амбијенту, који Влада посвећено гради и унапређује у непрекидној, отвореној и партнерској комуникацији са локалном самоуправом, предузетницима, пословном и инвестиционом заједницом, домаћом и страном. 

Успјешна реализација ове и бројних других предузетничких идеја и пројеката, према његовим ријечима, најбоља су потврда оправданости и доброг правца укупних напора које Влада у континуитету улаже у стратешко планирање развоја, у јачање пословног амбијента, као и потврда да Црна Гора представља атрактивну и туристичку и инвестициону дестинацију. 

Потпредсједник Симовић је казао да је сигуран да ће и овај комплекс својим успјешним радом доприносити даљим искорацима и резултатима и локалне и црногорске економије, да ће запослени у њему вриједно радити и бити мотивисани за такав рад, да ће се обезбиједити друштвено одговоран и партнерски однос са локалном заједницом и да ће се успоставити обострано корисна сарадња са домаћим произвођачима хране. 

Кашћелан: Заједно стварамо предуслове за убрзани раст и одрживи развој 

Služba za odnose s javnošćuГрадоначелник Пријестонице Александар Кашћелан истакао је задовољство због реализације пројекта на Његушима и прилике да се данас, отварањем комплекса, слави неимарство и пословни успјех инвеститора, њихових сарадника, локалне заједнице, а посебно, како је казао, суграђана који рјешавају једно од најважнијих животних питања – запослење. 

„За мене је то, у овом тренутку, први велики успјех овог пројекта, јер знам да ће они други, велики, тек услиједити. Зато, немојте ми замјерити што ћу прво запосленима у Етно селу „Свети Георгије“ честитати почетак рада и што ћу бити слободан да им поручим да буду вриједни, пословни, услужни како то и доликује онима који раде у угоститељству и туризму. Честитам и инвеститору на мудром избору да овакав комплекс гради на Његушима, јер сам увјерен да ће се његова инвестиција исплатити“, казао је Кашћелан који је, између осталог, изразио увјерење да се отварањем овог туристичког објекта стварају услови да Цетиње и његова околина буду мање транзитна туристичка дестинација, а више крајње одредиште. 

Градоначелник је истакао да су отварање нових радних мјеста, покретање привредног живота града, обезбјеђивање стимулативних мјера за улагање и пословање, умрежавање домаћих произвођача и промоција домаћих производа, само неки од развојних приоритета управе Пријестонице Цетиње. 

„Снажно подржавамо државне политике које имају за циљ развој предузетништва и самозапошљавања, административних капацитета и свеукупне инфраструктуре. Вјерујемо да у синергијском дјеловању локалних и националних власти, бизнис асоцијација, домаћих и страних компанија и инвеститора, можемо створити предуслове за убрзани раст и одрживи развој“, казао је Кашћелан.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

ФОТО: Потпредсједник Владе Милутин Симовић отворио Етно село „Свети Георгије“ (46,8 МБ) 

ВИДЕО: Потпредсједник Владе Милутин Симовић отворио Етно село „Свети Георгије“ - кадрови

ВИДЕО: Обраћање потпредсједника Владе Милутина Симовића 

Кабинет потпредсједника Владе за економску политику и финансијски систем

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?