Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Млади професионалци доприносе квалитетнијој интеграцији региона у ЕУ

Објављено: 30.05.2018. 20:11 Аутор: КЕИ
Млади професионалци Западног Балкана ће, кроз размјену искустава и регионално умрежавање, допринијети стварању ефикасне и професионалне јавне администрације у свим државама региона, као једном од приоритета европске интеграције, поручено је на завршној конференцији Програма мобилности за младе професионалце Западног Балкана.

Програм је дио двогодишњег регионалног пројекта „ЕУ програм за државне службенике“ (ЕУ Сцхеме фор Yоунг Профессионалс) који финансира Европска унија, а спроводи Британски савјет. Пет полазника овог програма, који је подржан са највиших европских и регионалних адреса, боравили су у овом циклусу и у Црној Гори, гдје су, уз адекватно менторство, прошли теоријску и практичну обуку.

Замјеница главног преговарача и национална координаторка за Ипу, Ивана Глишевић Ђуровић, подсјетила је да је реформа јавне управе један од приоритета европске интеграције, не само за Црну Гору већ и за регион Западног Балкана, као и да представља значајан предуслов за креирање савремених државних администрација које ће ефикасно одговорити изазовима и захтјевима које намеће преговарачки процес.

KEI

„Програм мобилности за младе професионалце Западног Балкана даје вриједан допринос испуњавању ових циљева, кроз размјену искустава и регионално умрежавање младих државних службеника, који ц́е бити покретачка снага процеса интеграције у ЕУ и припремама за чланство“, навела је Глишевић Ђуровић.

Замјеник шефа Јединице за Западни Балкан у Директорату за добросусједску политику и проширење Европске комисије, Николас Чендрович, рекао је да је Самит у Софији потврдио посвећеност држава Западног Балкана у процесу европске интеграције. Истакао је да Програм мобилности за младе професионалце Западног Балкана представља доказ регионалног умрежавања и успјешног спровођења ЕУ стратегије. „Поред тога што је фокус програма реформа јавне управе и регионална сарадње, досадашња искуства младих професионалаца доказ су позитивних промјена које овај програм креира у животу сваког учесника појединачно“, поручио је Сендровиц.

Директорка Британског савјета за Западни Балкан, Клер Сирс, истакла је значај Програма за област реформе јавне управе и агенде повезивања, с обзиром да су у његовом фокусу регионална сарадња и умрежавање младих професионалаца Западног Балкана. Пренијела је пуну подршку и посвећеност Британског савјета даљем спровођењу овог програма.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?